Yüzücü Beslenmesi

By on 3 Kasım 2012

Hilmican VAROL, yüzücülerin beslenme grafiği başıklı makalesinin ilk bölümünü yayınladı. Devamını merakla bekliyoruz…

YÜZÜCÜ BESLENMESİ

Bölüm 1 :

BESLENME GRAFİĞİ

Hayatta kalabilmek için hava ve su kadar gıdaya da ihtiyacımız vardır. Beslenmeden, varlığımızı devam ettirmemiz ve sağlıklı kalmamız mümkün değildir. Her hücremiz ve organımız sağlıklı beslenme ile canlılığını korur, gelişir ve zinde kalır. Akıl ve beden sağlığımızı koruyabilmemiz için kırkın üzerinde besin maddesine ihtiyacımız vardır. Bu sebeple yediklerimize dikkat etmemiz gerekir. Açlık hissimizi bastırmak için gelişigüzel besinlerle doymaya çalışmamız son derece yanlıştır.

Sağlıklı beslenmede vücudumuzun ihtiyacını karşılayacak bütün maddeler bulunmalı ve alınan gıdaların kalite ve miktarına da özen göstermelidir. Spor yapanların gıda alımları daha çok dikkate alınmalıdır. Vitaminler – proteinler ve enerji kaynakları hesaplanmalıdır. Çok hareket eden beden normal bir bedene oranla daha çok değerli besin maddesine ihtiyaç duyar. Sadece idman ve konsantrasyon, spor alanında başarıyı getirmez. Başarının içinde sporcunun bedenini üst noktaya taşıması için beslenme yer almaktadır. Özellikle vücut geliştirme ve Fitness sporunda beslenmenin ne kadar önemli olduğu görülür.

 

Bu kadar önemli bir konuyu yine aynı önemiyle açıklayalım:

Besin Maddeleri Kaça Ayrılır?

Beslenmek için aldığımız gıdaları iki ana başlık altında inceleyebiliriz:

1-ENERJİ VEREN BESİNLER

a.) Karbonhidratlar b.) Yağlar c.) Proteinler

2-ENERJİ VERMEYEN BESİNLER

a.) Lifler b.) Su Elektrolitler c.)Mineraller ve Eser Elementler d.)Vitaminler

65 kg’lık bir insanda;

* % 15- 20 protein

* % 15- 18 yağ

* % 1 Karbonhidrat

* % 60- 62 su

* %5- 6 mineral ve eser element mevcuttur.

Vücudumuzun bileşiminde de bu maddeler bulunmaktadır. Organizmamızın çalışması için gerekli olan enerjiyi, karbonhidrat, yağ ve proteinlerden dengeli bir şekilde almak zorundayız. Ayrıca, aldığımız enerjinin hücrelerimize ve dokularımıza ihtiyaç duyulan oranda dağıtılması; buralarda canlılığımız ve sağlığımızın koruyucu hale gelebilmesi için vitaminlere, minerallere ve su gibi maddelere ihtiyacımız vardır.

Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu temel besin maddelerinin miktarı kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bazı insanlar aşırı halde besin aldıkları halde zayıf olabilirken bazılarında tersi bir durum görülebilir. Bu durum, bazal metabolizmanın kişiden kişiye değişiklik göstermesinden kaynaklanmaktadır. Ayrıca genetik yatkınlıkları da dikkate almak gerekir.

Dengeli bir beslenmede günlük gıdalarımızın %20′si protein, %30-35′i yağlar ve %50-55′i karbonhidratlardan oluşmalıdır. Sporcular için yüzdelik oran aynı kalabilir fakat bazı dallarda oranlarla oynama yapılmalıdır. Vücut geliştirmede protein oranı artırılmalı ve yağ oranı azaltılmalıdır. Futbol+Basketbol+Yüzme gibi sporlarda protein %5- 10 artırılabilir. Daha çok enerji deposu olan karbonhidratlar önemlidir. Kuvvet sporlarında boks, kickboks ya da karate gibi alanlarda, protein alımı diğer sporculara oranla artırılmalıdır. Halter- Powerlifting ya da Strongman gibi ağırlıklarla yapılan sporlarda protein alımı belli bir yükseklikte tutulmalıdır. Burada da futbola oranla protein oranı artırılmalıdır.

Hilmican VAROL (Personal Trainer)

Kaynaklar:

Nutrition For Swimmers

Fundamentals Of Nutrition For Fitness Conference 2011 İstanbul

Prof. Dr. İdris Mehmetoğlu

Prof. Dr. Sefa Saygılı

Kaynak: www.yuzmeplus.com

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir