Yükselti Antrenmanı

By on 10 Ocak 2013

Erkan GÜNAY yükselti antrenmanları ile ilgili makalesinde şunları yazdı…

Uzun yıllardan bu yana süre gelen ve özellikle mukavemet sporları ile uğraşan sporcularda moda haline gelmiş olan yükselti antrenmanlarında genel amaç sporcunun kas hücresinde kullanılmak üzere taşınan oksijen miktarını arttırmak için yapılmaktadır.

Yüzücülerde de artık uygulanan yükselti antrenmanları ile ilgili bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var. bu anrenman yöntemi orta mesafe yüzücüleri ve uzun mesafe yüzücülerinde daha etkili iken sprinterde etkisi yok denecek kadar azdır ya da yoktur. Çünkü sprinterlerin kullandıkları enerji metabolizması farklıdır. Sadece sprinterlerin antrenman kalitelerini yükseltmek adına sezon başında uygulanabilir. (Max Vo2) Bu antrenmanlarda arttırılan hemoglobinin yarı ömrü 120 gündür.

Sporcu aynı siddette bir oksijen azlığına maruz kalmadıkça yukarıda kazandığı oksijen taşıma yeteneğini koruyamaz. Yani bu süre 15.günden itibaren başlar(kayıplar) Biz antrenörler tarafından bilinmesi gereken en önemli konlardan biriside çalışmaların yapılacağı yüksekliktir. Yükseklik terimi 3ana başlıkta incelenebilir. bunlardan en önemlileri mutlak ve gerçel yüksekliktir. Mutlak yükseklik yükseltinin deniz seviyesi ile olan izdüşüm yüksekliğidir. Örneğin erciyes dağının zirvesi 3917metredir. bu değer mutlak yüksekliğidir. Ancak şehir merkezi 1050 metre olduğundan dolayı bura ile izdüşümü 2800 metredir. Bu dağa kayseri ilinde yaşayan bir sporcunun çıkıp yukseltı antrenmanı yapması ile izmirden ya da istanbuldan gelen sporcuların yukselti antrenmanı yapması arasında fizyolojik cevaplar bakımından çokciddi farklılıklar vardır.

Yükselti antrenmanı yapılırken en az 17 günlük süreç yüksekte geçirilmelidir. Çünkü vücutta (eritropoez) mekanizması yani eritrosit sayısını arttırN Mekanizma 3. günde üretime başlar başlar oksijen kullanma kapasitesine etkisi ise 17. günden itibaren hissedilir boyuta gelir.
Yükselti antrenmanının yapıldığı bölgenin hava konfigürasyonu her 1000 de düşen 6.5 C derecelik ısı azalması ve özellikle radyasyon miktari antrenör tarafından daha önceden bilinmeli ve oluşturacağı etkiler araştırılmalıdır. (Radyasyonun performansa etkisine lütfen bakınız.)

Antrenörlerin bu ara moda sayıp uyguladığı aralıklı hipoksi maruziyeti yöntemi yanlış ve hatalı sonuçların oluşmasına neden olmaktadır(İmmün zayıflıklarvb….) Öneriler: Yükselti antrenmanı 2800m nin altında (gerçel yükseklik) yapılmamalı Her sporcuda olumlu sonuçlar vermeyebilir(yüzücülerin %70 inde olumlu sonuç verir)Yükselti çadırları daha kullanışlı ve yaşam kalitesini düşürmeyen bir özelliğe sahip yani istediğiniz yüksekliğe ayarlayabilir ve istediğiniz sürede kullanabilirsiniz. Büyük takımların yurt dışında yapacakları kamplarda harcayacakları paralarla rahatlıkla alınıp uzun süre kullanılabilir.

SAYGILARIMLA ERKAN GÜNAY..

kaynak: www.yuzme.tv

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir