Yüzerken Elimizin Parmaklarının Ayrı veya Bitişik Olmasının Hızlı Yüzmeye Etkisi
Hareket halindeki bir arabanın camından elinizi dışarı çıkardığınızı hayal edin. Bileğinizin ve parmaklarınızın şeklini, açısını ve konumunu değiştirdikçe rüzgar basıncının değiştiğini hissedersiniz. Aynı kavramlar su içindeki eliniz için de geçerlidir.
Yüzerken elimizin parmakları bitişik mi yoksa ayrı mı olmalı?
Yüzerken amaç; elimizin avuç içi, parmaklar ve baş parmak ile en büyük yüzey alanını oluşturmak olmalıdır. Elimizi bir masa tenisi raketine benzetirsek şayet; raket ne kadar büyük olursa her kol çekişinde uygulanabilecek çekme kuvveti o kadar büyük olur.
Sanılanın aksine, elimizin başparmağını ve diğer parmakları birleştirirsek suyu en iyi oranda çekecek bir raket oluşturmuş olmayız! Bunu daha iyi açıklayabilmek için biraz sıvı dinamikleri konusunu incelememiz gerekir:
Katı bir nesne suyun içinde hareket ettikçe, yanındaki su tabakası da hareket eder. Yapışkan su tabakası nesnenin yüzey alanını artırır. Suyun kuvveti parmaklardaki cildi hafifçe düzleştirecek ve perdeli bir etki yaratacaktır.
Bilim insanı Alberto Minetti bilgisayar simülasyonu kullanarak, yüzerken parmaklar arasındaki en uygun mesafenin 3-8 mm. arasında olması gerektiğini yani parmakların doğal duruşunun en uygun teknik olduğunu keşfetti. Parmaklar arasında hafif bir yayılım sağlayarak, suyu çekme esnasında elimizin yüzey alanı artmaktadır. Bir başka deyişle en büyük raketi elde etmiş oluruz.
Şu ana kadar öğrendiklerimizden yola çıkarak bazı duruş alternatiflerini değerlendirelim:
- Tüm parmakları birleştirip avuç içini çukur yaparsak, raketin yüzey alanı büyük ölçüde azalır.
- Çok geniş parmak aralıkları suyun büyük boşluklardan kaymasına izin vererek, yüzey alanını da kaybeder.
- Tüm parmakları birleştirip, elimizi de düz tutmaya çalışmak gereksiz kas enerjisi harcamamıza ve potansiyel yüzey alanı kaybına neden olur.
- Her bir parmak ile başparmak arasında aynı yöne bakan ve avuç içinin doğal duruşu ile elde edilen pozisyon optimum el şeklidir. Çünkü suyu çekme esnasında en geniş yüzey alanı bu şekilde oluşturulur.
Serkan Özkeskin Youtube Kanalı >>
İyi Seyirler..
0 comments