Yüzerken Kramp Girerse

By on 11 Temmuz 2014

Nedir kramp? Kramp girerse ne olur?

En kısa tanımı ile kramp, “kas kilitlenmesidir” desek yanlış olmaz. Kasların aşırı kasılmasıdır. Biraz daha açalım; çalışan kas grubu laktik asit üretir. Laktik asit, diğer bir tanımı ile “yorgunluk maddesidir.”

 

Bir kas ne kadar çok çalışırsa o kadar yorgunluk maddesi salgılanır. Antrenman sırasında bu maddenin kas dışına atılması gerekir. Yeterli dinlenme, germe egzersizleri krampa karşı yapılan iyileştirici ve engelleyici faaliyetlerdir. Yani antrenmandan önce yapılan ısınma, antrenmandan sonra yapılan stretching (germe) çalışmaları hem o günkü çalışmanın sonucu olan yorgunluğu bertaraf etmek hem de sonraki çalışmalar için de fiziksel dayanıklılık elde etmek içindir.

Hangi hallerde kramp girer?

-Vücuttaki mineral eksikliği krampa sebebiyet verebilir.

-Soğuk su krampa sebebiyet verebilir.

 

-Yorgun ve susuz kalmış kaslarda kramp oluşabilir.

-İyi ısınmamış bir kas kütlesi, egzersiz sırasında krampa maruz kalabilir.

Paletsiz yüzerken ayağınız 1 metre küp su taşıyorsa, palet giydiğiniz zaman aynı ayağınız üç dört misli fazla su taşır. Bu da bacak kaslarınızın daha çok kuvvet üretmesi demektir. Sonuçta bacak kaslarınız daha çabuk yorulacak ve kramp girme riski ile karşı karşıya kalacaktır.

Kramp girmiş kasa nasıl müdahale edilir?

Teorik olarak, kramp girmiş kasın uzatılması yani gergin hale getirilmesi gerekmektedir. Bunun kontrolü bir şekilde yapılması gerekir. Aksi halde zaten kasılmış, kilitlenmiş ve kısalmış olan kasın yaralanmasına yani kas iğciklerinde yırtılmalara sebebiyet verilebiliriz.

Kramplı bölgeye iğne batırma!

Kramp girmiş kasa iğne batırılmaz. Kramp girmiş kasa iğne batırılarak kanaması sağlanırsa, kramp düzelir tütünden bir inanç ve uygulama yanlıştır. Şehir efsanesidir.

Ayrıca bir kas grubuna kramp girmişse, o bölgeye müdahale edilip rahatlatılsa bile, antrenmana devam etmek yanlıştır. Aksi halde daha şiddetli olarak tekrar kramp girme olasılığı yüksektir. Çalışma sonlandırılmalı ve ilgili kas grubu dinlendirilmelidir.

Serkan Özkeskin

5 Comments

  1. ahmet

    9 Temmuz 2017 at 17:14

    hocam çok doğru bilinen bir yanlışa değinmişsiniz

    • serkan

      10 Temmuz 2017 at 02:08

      Teşekkür ederim.

  2. mehmet

    19 Temmuz 2017 at 09:03

    kramp girdikten sonra ilgili bölgede sürekli bir sızı ve sanki yeniden kramp gidecekmiş gibi bir his kalıyor bu sızıyı gidermenin yolu var mıdır hocam ?

    • serkan

      19 Temmuz 2017 at 15:02

      O günkü aktiviteyi sonlandırmak gerekir. Zira orada hasarlı bir durum söz konusu olduğundan bahsettiğiniz hissiyat normaldir. İlgili kası uzatarak germek nispeten rahatlatıcı olabilir.

  3. Kaan

    29 Temmuz 2019 at 12:51

    Hocam, ben arkadaşlarla halı sahaya ne zaman gitsem kesin kramp giriyor, ısınsam bile. Her iki ayağımda da var bu. Ya da denizde, havuzda yüzdüğümde biraz hızlı yüzsem, ayaklarımı hızlı çırpmaya başlasam yine kramp giriyor ya da gireceğini anlıyorum ve duraksamak zorunda kalıyorum. 105 kiloyum, 1.79 boyundayım. Genel olarak şişmandan ziyade yapılıyım. Bir de alaturka tuvalet kullanıyorum, buna bağlı acaba kaslarda bir sorun mu oluyor, sürekli kas zedelenmesi falan mı oluyor ? Tuvalette 15-20dakika kalıyorum genelde. Doktora gitmek istiyorum ancak gittiğinizde doktor bakıyor bir şey yok diyor, pek bi tetkik yapmıyorlar, kramp anında gitmek de mümkün olmuyor genelde. Öneriniz var mı acaba? umarım bir cevap yazarsınız konu çok eski ama.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir