Serbest Stil Yüzmede Kol Hareketleri Nasıldır?

By on 4 Şubat 2014

Serbest stilde kol hareketlerinin yüzme etkisi çok fazladır. Omuz orjindir yani hareketler omuz eklemi üzerinde tamamlanır.

Biyomekanik analizde uzanma birinci fazdır. Kol, omuzdan ileri doğru kulak hizasında uzanır. 

Acemi yüzücüler, uzanmada dirseğini bükerek ellerini yüzünün diğer tarafına geçirebilirler. Bu hatalı bir tekniktir. Yüzerken görüş engellenmeden, görüş açısının açık tutulması gerekir.

Kolumuz suya girer girmez çekiş yapılmamalı, mutlaka su içinde bir uzanma olmalıdır. Uzanma sırasında vücudunuz doğal olarak yana yatacaktır. Uzanma işleminden sonra suyu çekiş başlar. Çekişi yaparken uzayda bir S çizilir. Bu hareketle daha uzun çekiş yapılmış olunur, dolayısıyla daha iyi kayma sağlanmış olur.

S hareketinin icrası sırasında suyu geriye doğru bastırma safhasında elimiz bacağımızın yanına kadar suyu iter.

Serbest stilde yüzücünün suda ilerlemesini sağlayan su altı çekişidir. Dolayısıyla su altı çekişinin dikkatli, bilinçli ve önemli olduğunu kabul etmek gerekir.

Bacağımızın yanından elimiz çıktıktan sonra artık kol dışarıda olacaktır. Buna toparlanma safhası diyoruz. Bu noktada dirsek mümkün olduğu kadar yukarı kalkar. Aynı zamanda dirseğin yıkarı kaldırılması kol kaslarının dinlendiği aşamadır.

Kol hareketleri sırasıyla;  suya uzan, suyu yakala, suyu kendine çek, suyu geriye doğru bastır ve su dışından devam ederek başlangıç noktasına gel aşamalarından ibarettir.

Serkan Özkeskin

Marmara Spor Kulübü

Yüzme Eğitmeni