KIRLANGIÇ ATLAMA TEKNİĞİ
Kırlangıç atlama tekniği çoğunlukla denizde tercih edilen bir stildir. Atlanacak olan mesafenin su seviyesinden yüksek olması durumunda genellikle balıklama yerine kırlangıç teknik tercih edilir. Ayrıca sadece yüksekten atlarken değil aynı zamanda fazla derin olmayan sığ bölgelerde de kullanılan bir yöntemdir. Çünkü kırlangıç atlama tekniğinde suya giriş esnasında dibe doğru çok fazla gömülmeden çabucak su dışına çıkılabilmekte. (Bu konuda yetenekli olanların havuz ortamında da tam olarak kırlangıç olmasa da ona yakın bir şekilde atlamayı becerebildiğini görüyoruz.) İzleyenler açısından oldukça albenili göründüğünü ve bu sebeple bilen bilmeyen herkes tarafından denendiği için de oldukça can yakıcı bir teknik olduğunu söylememiz gerekir. Zira uzaktan bakıldığında suya atlayan kişinin bu işi oldukça kolay yapıyor gibi görünmesinin ardında ciddi bir zamanlama becerisi uyguladığını bilmenizi isterim.
Kırlangıç Atlama Tekniğinde Vücut Pozisyonu:
Biraz önce de belirttiğim gibi yüksek mesafelerden yapılan atlamalarda tercih edilen kırlangıç tekniğinde vücudumuzu adeta bir paraşüt gibi kullanmak önemlidir. Burada amaç aşağı inişte oluşan hava akımını karın bölgesinde hapsedip, yer çekimi etkisini en aza indirgemektir. Böylece düşme hızını nispeten yavaşlatarak çarpmanın etkisini azaltmış oluruz. Gergin olan tüm vücut sadece belden bükülerek dik üçgen bir form oluşturulur. Bu pozisyonda kalça en tepe noktada iken, kollar yanlara uzanmış ve bacaklar gergin vaziyettedir. Suya giriş esnasında kollar birbirlerine yaklaşır, baş ise kolların arasındadır.
Atlamanın başlangıcından itibaren sporcu hep aynı pozisyonda kalıyor gibi görünse de suya giriş esnasında vücut pozisyonuna dikkat etmekte ve öncelikle suya ellerinin girmesini sağlayarak çarpma etkisini en aza indirgemektedir. Ne kadar yüksekten atlama yapılırsa, su yüzeyinin etkisi de o denli sert olacaktır. Su yüzeyinin geriliminden ötürü buna; suyun beton etkisi denir. Suyun yüzey geriliminden en az oranda etkilenmek için ellerin suya girişi sırasında parmaklarınıza zarar vermemek için parmak uçlarını değil avuç içlerini kullanmalısınız. Böylece ellerinizle suyu yararak, vücudunuzun oluşan kanaldan girmesini sağlayabilirsiniz. Tüm bu koordinasyon sıralamasında hata yaparsanız başınız veya karnınız suya çarpmanın etkisiyle olumsuz etkilenecektir.
Boyun ve bel bölgesindeki incinmeler konusunda sizi uyarmak zorundayım. Suya atlama konusunda 4-5 metre yükseklik ciddi bir mesafedir. Bu yükseklikten suya düştüğünüzde kalıcı omurga sakatlanmalarını yaşamamak için profesyonel destek almadan balıklama veya kırlangıç atlama denemeleri yapmanızı tavsiye etmem.
Serkan Özkeskin Youtube Kanalı >>
İyi Seyirler
0 comments