Havuz Suyu Nasıl Temizlenmeli?
Bir söz vardır: “ Dünyanın en temiz havuzunda yüzeceğine, en pis denizinde yüz daha iyi” diye!
Yüzme havuzu, eğitimli teknisyenler tarafında korunmadığı ve merdiven altı imalatı olan havuz kimyasalları kullanıldığı sürece maalesef yukarıdaki can sıkıcı giriş cümlesi gerçek olur. Havuzculuk pahalıdır, bir sürü kimyasal kullanılır. Ne biraz fazla ne de biraz az olamaz. Her şeyde olduğu gibi burada da kalite ve denge önemli rol oynar.
Sanılanın aksine hepatit havuzda bulaşmaz. Havuzda genel olarak en sık rastlanılan sıkıntı mantar oluşumudur. Bu da su içerisinde değil daha ziyade havuz çevresinde su ile temas halinde olan bölgelerde daha çok etkilidir. Havuz girişindeki bölgelerde ayakları steril etmek için potasyum permanganat içeren ayak havuzları oluşturulabilir. Bir başka tehdit ise bağlı klor oluşumudur ki bu durum tehlikelidir ve ciddi müdahale gerektirir. Yüzme havuzlarında görülebilecek en tehlikeli virütik vakalardan bir tanesi de lejyoner virüsüdür.
Bir yetişkin şayet duş alarak suya girerse ortalama 50 metreküp su kirletir. Aynı yetişkin duş almadan suya girerse ortalama 300 metreküp su kirletir! Bu gibi durumlarda suyun ideal formuna tekrar döndürülmesi için daha çok kimyasal kullanmak gerekecektir. Bu da havuza giren bireylerin daha çok kimyasal ürüne maruz kalması ve daha çok maliyet demektir. Ayrıca unutmamalıyız ki; havuza girmeden önce duş almak sadece hijyen için değildir. Aynı zamanda vücudun suya girdiği ilk anda ani ısı değişiminden dolayı oluşabilecek şok sebebi ile kalbine binen yükü de azaltacaktır.
Tuvaletler ile havuz arasındaki alanı mutlaka temiz tutabilmeliyiz. Tuvaleti kullanmış olan bir kişi, ayakları ile rahatlıkla mikrop taşıyabilir. Bunun haricinde kişisel bakım da çok önemli; Tuvaleti kullanmış olan kişi vücut bakımını iyi yapmalı. Küçük yaşdaki sporcu adayları mutlaka ebeveyn yardımı ile tuvaleti kullanmalı.
Mümkünse haftada en az bir tam gün havuz dinlendirilmeli.
Yandan taşmalı havuzlar hijyen için idealdir. Özellikle açık havuzlar mutlaka taşmalı olarak imal edilmeli. Zira geceden suya düşen toz, toprak, börtü böcek vs. yabancı cisimler sağlık problemi yaratacaktır.
Serkan Özkeskin
0 comments