Çılgın Türkler Manş Denizinde

By on 27 Aralık 2012

Kerem ARDA’nın manş denizini yüzerek geçecek olan Çılgın Türkler ile ropörtajı..

Onlar Türk yüzme tarihinde bir ilk’i gerçekleştirmek üzere gece gündüz durmadan, hava ve su sıcaklığına aldırış etmeden, zamanlarının büyük bir kısmını harcayarak, bu ulvi görev için hazırlanıyorlar. Kolay değil su sıcaklığının vücut sıcaklıklarından yaklaşık 20-22 derece düşük olan su’da yüzecekler, bir ülkeden bir ülkeye kulaç atarak geçiş yapacaklar ve başarılarını Türkiye adına yazdıracaklar. Hepsi müthiş coşkulu ve inanmış bir durumda Ülkelerine yaşatacakları bu gurur için geri sayıma başlamış durumdalar.

Konu ile ilgili olarak Manş denizini tek başına yüzerek geçen 9. Türk olan ve bu yeni oluşumda gruba öncülük yapan, aynı zamanda Han Batur Master Yüzme Takımı sporcusu Kamil Resa ALSARAN ile sizler için röportaj yaptık.

***Kamil Bey; sizi geçtiğimiz aylarda manş denizi yüzerek geçmenizden, open water ve master yarışlarında kazanmış olduğunuz derecelerden tanıyoruz ancak sizi daha da tanımak isteriz, bize kendinizden ve bu oluşumdan bahseder misiniz?

Marmara üniversitesi Ticari Bilimler Fakültesi mezunuyum. Banka ve aracı kurumlarda üst düzey yöneticilik yaptım. Kısa süre önce emekli oldum ancak hala borsayla ilgilenmekteyim. 51 yaşındayım, evliyim, 2 çocuk babasıyım.1993 den beri Boğaziçi, Çanakkale boğazı,Meis-Kaş (trible yapan ilk kişi), Alanya, Urla, Değirmendere deniz maratonlarına ve İznik göl yarışlarına katıldım ve madalyalar kazandım. 2008 den beri havuz master yarışlarına katılıyorum ve dereceler yapıyorum. Ayrıca yarı maraton ve triatlon yarışlarına da giriyorum .4 eylül 2012 de Manş denizini geçen en yaşlı Türk oldum, derecem olan 13 saat 19 dakika Türkler arasında en iyi 2.derecedir.

Manş denizi ve bayrak geçişini anlatacak olursak;

Manş Denizi, Güney İngiltere ile Kuzey Fransa arasındaki denizdir. Kuş uçuşu 34 km olan bu mesafeyi yüzerek geçmek her yüzücünün hayalidir. İngiliz kaptan Matthew Webb 1875′te Manş Denizini Ingiltere kıyısındaki Dover’dan Fransa kıyısındaki Calais’ye yüzerek geçen ilk kişi oldu. Bu mücadele CSA (Channel Swimming Association) CSPF (channel swimming and piloting fed.) dernekleri tarafından denetlenmekte ve dereceler resmileşmektedir. Manş tüm yüzücülerin Everest’idir, Everest’e yaklaşık 3000 kişi tırmanmışken, Manş’ı geçmeyi 7000 kişi denemiş, ancak 1364’ü başarılı olmuştur. Şimdiye kadar Manş geçişini 9 Türk başarmıştır. 9 kişiden biri de benim. Bu geçişte takım kaptanı olarak bayrak geçişinde yer alacağım. Bireysel geçişlerin yanında Manş’da takım bayrak geçişleri de yapılmaktadır. Bayrak geçişinde; en az 2 en çok 7 yüzücüden oluşan takımda, her yüzücü 1’er saat yüzer, geçiş tamamlanana kadar devam edilir. Her bir yüzücü 2-3 defa 1’er saat yüzebilir. Dünyanın birçok ülkesinden takımlar bayrak geçişini gerçekleştirmişlerdir. Bu ülkeler arasında Suudi Arabistan, Suriye hatta Nepal bulunmasına rağmen, henüz hiçbir Türk Takımı bayrak geçişi yapmamıştır. Geçiş; CSA’nın yetkili teknelerinin nezaretinde, hakem kontrolünde güvenli bir şekilde gerçekleştirilecektir.

***Bu geçiş için yaptığınız hazırlıkları anlatır mısınız? Ve geçiş hangi tarihte yapılacak.

Havuz ve deniz antrenmanlarımızı sürekli olarak yapıyoruz, şu an havalar soğuk olmasına rağmen Kasım, Aralık demeden Caddebostan açıklarında yüzüyoruz, çünkü Manş geçişi oldukça soğuk olacak ve buna hazırlık olması açısından kontrol altında denizde yüzüyoruz. Geçisi “2013 YAZ” olarak planladık ama tarih değişebilir. Biz de bunu fırsat bilip antrenmanların yanında hazırlık olması açısından sırasıyla, 23 Şubat’ta Datça Yüzme Maratonu’na katılacağız, Nisan ayından sonra deniz antrenmanları tekrar başlayacak. Haziran ayında Meis-Kaş Yüzme Maratonuna katılacağız, tarih tam olarak kesinleştiğinde Suya alışmak için (16ºC) geçişten yaklaşık bir hafta önce Londra’ya gidip kamp yapacağız.

***Bu geçiş için ne kadar masrafınız olacak ve kimler tarafından karşılanacak? Herhalde böyle önemli bir duruma maddi destek verenler olmuştur!

Açıkçası konu ile ilgili olarak hiçbir maddi yardım almıyoruz, manş geçişi oldukça masraflı bir iş ve her şeyi kendiniz ödemek durumundasınız. Konaklama, ulaşım ve beslenme gibi giderlerin yanında orada ödediğiniz bir sürü katılım ve tekne ücretleri de mevcut. Şuan 6′şar kişilik 2 takım olarak gideceğiz ve 12 kişinin masrafı toplamda yaklaşık 60.000 lira (altmışbin lira).

***Oldukça masraflı bir geçiş olacak sizin için, umarız o tarihe kadar sizi desteklemek isteyenler çıkar. Peki, son olarak şu an’a kadar geçiş için sizinle irtibata geçen yüzücüleri tanıyabilir miyiz ve bu geçiş ile ilgili size ulaşmak isteyenler size nasıl ulaşabilir?

Tarafıma ulaşmak isteyenler için mail adresim kralsaran@hotmail.com ,bu konu ile ilgilenen herkes benimle irtibata geçebilir, seve seve yardımcı olurum.

Şu an Manş denizinden bu geçişi yapacak olan kişileri de isimleri ve özgeçmişleriyle anlatmam gerekirse;

1-) Kamil Resa ALSARAN (Takım Kaptanı)

2-)Mustafa AYDOĞDU:Evli, 50 yaşında, 4 çocuk babası. Gıda sektöründe işletmecilik yapıyor. Havuz yarışlarında sayısız madalyası var. Boğaziçi, Çanakkale Boğazı, Meis-Kaş, Alanya, Değirmendere(2.lik), GAP, Kalamata-Koroni (31 km, Yunanistan) maratonlarında ve Cebelitarık Boğazı’nda yüzdü. Aynı zamanda 3 yıldız dalıcı sertifikası vardır.

3-)Yasemin YILDIRIM:Evli,Han Batur Master Yüzme Takımı Sporcusu, 2 çocuk annesi, 47 yaşında. Boğaziçi Üniversitesi Turizm Meslek Yüksek Okulu mezunu. Turizm Acentası sahibi, halen acenta faliyeti ve otel işletmeciliği yapıyor.2005 den bu yana sayısız açık deniz yarışlarına girdi, ilk 3 dereceyle bitirdi. Boğaziçi, Çanakkale Boğazı, Meis-Kaş, Urla, Alanya Maratonu gibi.Masterlar Havuz yarışlarında defalarca yarıştı. Kategorisinde Türkiye şampiyonlukları var.Yüzmenin yanı sıra koşu ve triatlonla ilgileniyor, yarışlara katılıyor.Yarı Maraton Türkiye 3.lüğü, Sprint ve Olimpik triatlon dereceleri bulunuyor.

4-)Menderes ESKİÇIRAK: 47 yaşında, evli, 3 çocuk babasıdır. Samsun’un Çarşamba İlçesi Dikbıyık Lisesinde kimya öğretmenliği yapıyor. 19 Mayıs Üniversitesi yarışlarında çok sayıda madalyası var. Boğaziçi, Çanakkale Boğazı, Meis-Kaş, Alanya, Fenerbahçe-Yassıada (12 km) maratonlarını bitirdi. Daha önceleri hentbol ve basketbol oynadı, 3 diz ameliyatı sonrası yüzmeye başladı. Aynı zamanda basketbol antrenörlüğü yapmaktadır.

5-) Vural TANDOĞAN:47 yaşında,bekar.Kabataş Erkek Lisesi, İ.T.Ü İşletme Mühendisliğini bitirdi. Halen aile şirketleri olan Unison Dış Ticaret ve Ambalaj Sanayi Anonim Şirketinde Yönetim Kurulu Üyesi. Gençliğinde basketbol oynadı.10 yıldan beri düzenli olarak yüzüyor. Özellikle denizde yüzmeyi çok seviyor. Datça Kış Yüzme Maratonu, Meis-Kaş, Urla, Boğaziçi, Çanakkale Boğazı, Alanya Cup Yüzme Maratonlarını defalarca bitirdi. 2012 Datça kış yüzme maratonu kısa parkurda genel klasman 3.lüğü bulunmaktadır.

6-) Özlem KAHRAMAN: Han Batur Master Yüzme Takımı Sporcusu,45 yaşında emekli, ev hanımı. Aşığı olduğu yüzme sporunda lisansını 40 yaşında çıkararak master kategorisinde son dört yıldır Türkiye şampiyonlarına katılıyor. Bir çok madalyaları bulunmaktadır. Boğaziçi, Çanakkale Boğazı, ve Meis Kaş yüzme maratonlarını bitirdi. Aynı zamanda 1999 doğumlu kızı yüzme sporu yapmakta, Türkiye şampiyonlukları bulunan kızı Türkiye’nin en küçük burslu öğrencisi olarak İngiltere’nin en saygın okullarından biri olan Plymouth College’de eğitim hayatına devam etmektedir.

7-)Süreyya YÖRÜK:Evli, 2 çocuk babası. 43 yaşında, İTÜ Makine Mühendisliği’nden lisans, Milano Politeknik’ten master derecesi var. Makine Mühendisi, halen NUH Çimento’da çalışıyor.Futbol, Atletizm, Voleybol, Squash sporları ile ilgilendi. 2 yıldır yüzüyor, Boğaziçi, Çanakkale Boğazı ve Meis-Kaş yüzme maratonlarını bitirdi.

8-)Okan BİLMİŞ:Evli, bir çocuk babası. 43 yaşında.Yıldız Teknik Üniversitesi’nde lisans eğitimi aldı. Proje Yönetim ve Danışmanlık firmasında Elektrik Mühendisi olarak çalışıyor.Lise ve üniversite yıllarında basketbol oynadı. Son bir yıldır açık deniz yüzme maratonu sevdalısı oldu. Çanakkale Boğazı yüzme yarışını bitirdi.Yüzme dışında 10K ve 21K koşucusudur.2013 yılı hedefi yüzme ve koşuda uluslararası maratoncu ünvanı almak. O nedenle çok yüzüyor ve koşuyor.

9-)Çağatay DURUKAN:Evli, 2 çocuk babası. 42 yaşında, İTÜ Denizcilik Fakültesi’nden lisans, 9 Eylül Üniversitesi’nden yüksek lisans derecesi var. Uzak yol kaptanı ve Kılavuz Kaptan. Halen Güllük Limanı’nda baş kılavuz kaptan olarak çalışıyor, ayrıca Muğla Üniversitesi’nde Deniz Turizm’i ve Deniz’de Güvenlik dersleri veriyor. Üniversite yıllarında yüzme yarışlarında bir çok madalyası var. Boğaziçi, Çanakkale Boğazı, Urla Açık Deniz ve Meis-Kaş yüzme maratonlarını bitirdi.

10-)Hakan ALSARAN: Han Batur Master Yüzme Takımı Sporcusu, Evli, 2 çocuk babası, 36 yaşında. Halen Meksa Yatırım’da Yatırım Uzmanı olarak çalışıyor. 1994 yılından beri Boğaziçi yüzme maratonuna katılmaktadır. Çanakkale Boğazı, Meis-Kaş, Değirmendere maratonlarını bitirdi. Açık deniz yarışlarının yanı sıra Masterlar yüzme şampiyonalarına da 2011’den itibaren katılmaya başlayıp kelebek ve kurbağa stillerinde birçok madalyaları bulunmaktadır. Aynı zamanda triatlettir.

11-)Gürkan Ali GÜLYÜZ: Han Batur Master Yüzme Takımı Sporcusu, Evli, 34 yaşında. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden mezun. Yeditepe Üniversitesi İşletme ve Pazarlama Yönetimi yüksek lisans derecesine sahip. Halen İş Bankası’nda çalışıyor. Uzun dönem basketbol oynadı. Meis-Kaş, Boğaziçi, Çanakkale Boğazı, İznik ve Değirmendere yüzme maratonlarını bitirdi.

12-)Özge ÖNAL:Bekar, 32 yaşında. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde lisans, Galatasaray Üniversitesi Avrupa Birliği üzerine yüksek lisans derecesine sahip. Halen Şekerbank’ta İç Denetçi olarak çalışıyor. 2003 yılından beri düzenli yüzme antremanları yapıyor. Boğaziçi, Çanakkale Boğazı, Urla, Alanya yüzme maratonlarını bitirdi. Urla maratonunda 3.lüğü bulunmaktadır.

Sayın Kamil Resa ALSARAN’A bize ayırmış olduğu vakitten dolayı teşekkür ederiz. Kendileri ve hazırlıkları ile ilgili tüm güncel haberleri buradan siz değerli okuyucularımız ile paylaşacağız.
Röportaj: Kerem ARDA

Kaynak: www.spor7tepe.com

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir