Açığa Çeken Denizde Karaya Nasıl Çıkarım?

By on 26 Kasım 2013

İstanbul Şile’de her yıl yaşanan ve genellikle ölüm ile sonuçlanan çok üzücü boğulma vakalarını duymayan kalmamıştır sanırım. Özellikle Karadeniz de sıkça görülen bir tabiat olayı sebebi ile maalesef bu tür dramlar yaşanıyor. Bu olguyu sadece Karadeniz ile sınırlı tutmamak gerektiğini önemle hatırlatmak isteriz. Zira her tür su’da dikkatli davranmak zorundayız. Denizin, havuzun, gölün, sulama kanalının, nehirlerin kısacası su olan hiçbir yerin şakası olmaz.

Açığa çeken deniz olayında da emin olun ki sadece yüzme bilmeyen değil çok iyi yüzme bilen vatandaşlarımız da boğulmaktadır! Açığa çekmenin iki ana sebebi vardır. Birincisi; kıyıdan içerilere doğru esen rüzgar, ikincisi ise; akıntı. Plajda oynarken elimizden kaçan deniz topu, can simidi, deniz yatağı gibi hafif eşyaların çok kısa zamanda alıp başını açıklara kaçmasının sebebi rüzgardır. Bizler bunu hissetmesek de, içi hava dolu oyuncakların ne kadar hızlı bir şekilde kıyıdan uzaklaştığına şahit olmuşsunuzdur. Maalesef kaçan topun peşinden giden bir sürü insan ya boğulma tehlikesi yaşamış ya da boğulmuştur. Kaçan deniz oyuncağının peşinden asla gitmemeliyiz.

İkinci ve önemli bir diğer sebep ise akıntılar demiştik. Asla aklınızdan çıkarmayın; denize açıldığınız yerden geri dönemiyorsanız bilin ki maalesef bu tür akıntılardan birine denk gelmişsinizdir. Dışarıdan bakıldığında açığa çeken akıntıyı fark etmek hemen hemen imkansızdır!

Diyelim ki böyle bir durum ile karşı karşıya kaldınız: O zaman yapmanız gereken tek şey, bir süre kıyıya paralel yüzmektir. Direkt kıyıya doğru yüzmeye kalkarsak akıntı bizi içeri atacak ve biz de olduğumuz yerde boş yere yüzüyor olacağız. Biz bir metre gitsek, akıntı bizi iki metre geri atacaktır. Sonunda yüzecek gücümüz kalmayınca maalesef ölüm ile karşı karşıya kalacağız. Bu kısır döngüyü yaşamamak için ne kıyıya ne de açığa doğru yüzmemeliyiz. Bir müddet sadece kıyıya paralel yüzmeliyiz. Bir süre sonra kıyıya doğru giden akıntıyı yakalamış olarak zorlanmadan, yorulmadan tehlikeli bölgeyi aşabiliriz.

Yukarıdaki resimde kırmızı oklarla gösterilen alan , takip etmeniz gereken gidiş yolunu gösterir. Havaların tahammül sınırını zorladığı bunaltıcı sıcaklarda, bir nebze olsun ferahlamak için zaman zaman hepimizin girdiği denizlerimizde kol gezen tehlikelere dikkat edilmesi gerekmektedir. Yukarıdaki olayın bilimsel adı ters akım olarak nitelenmektedir. Yani iki tarafta dalga olmasına rağmen arada bir kesiklik varsa işte o alan tehlikenin ölüm getirebildiği alandır.

Serkan Özkeskin

One Comment

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir