Yüzücü Velisi Olmanın Zorlukları

By on 17 Şubat 2014

Yüzücü velisi olmak, yüzücü olmak kadar zordur. Yüzme, küçük yaşlarda başlayan bir yolculuktur ve bu yolculukta ailenin çabası yadsınamaz. Yüzme havuzundaki ilk dönem acemiliği, suyla tanışma, grup içinde ortak hareket etme eğitimi, disiplin, eşyaya sahip çıkma, hastalıklar ve daha bir sürü ilkler.. Bu yeni dünyaya uyum sağlamaya çalışan minik yüzücü adayları doğal olarak yukarıda belirttiğimiz etkenlere direnç gösterirler. Çoğu kez ayakları havuza gitmek istemez ve bu taleplerini ısrarla velilerine bildirirler. Eğitmenlerine hiçbir şey hissettirmeyen minik oyuncular ebeveynlerine tabiri caizse kan kustururlar. Çekilen sıkıntıların ileriki yaşamlarında çocuklarına katma değer sağlayacağından emin olan veliler çocuklarını bu konuda ikna etmekte epey zorlanırlar. Bu, dünyanın her yerinde böyledir. Acı çekmeden başarı olmaz !.

Zannedilmesin ki; sadece başlangıçta sıkıntılar olur. Asıl tehlike temel eğitim döneminin sonunda başlar. Yıllar boyu, çocuğunun yetenekli olduğunu gördüğümüz velilere şu cümleyi sarf etmişimdir:  “-Çocuğunuz yetenekli ve şimdi yandınız!”  Yüzme takımına giren yarışmacı sporcu adaylarının haftalık antrenman sayıları artar. Daha yoğun, daha fazla ve daha ağır antrenman yapmak zorundadırlar. Her biri aynı zamanda okula giden birer öğrenci olduğu için çalışma saatleri gün içinde okuldan önce ve okuldan sonra olarak planlanır. Yani sabahın körü ve akşamın geç saati. Havuzu açan öğrenciler diye bir tabir vardır. O kadar erken saatte havuza gelirler ki; görevlileri onlar uyandırır. Çoğu çocuk uykusunu havuzda açar. Gün boyu okul ve okuldan eve gidemeden önce havuzun yolunu tutarlar. Bu döngü yıl boyunca devam eder durur..

Yukarıda anlatılanlar çocukların sıkıntıları gibi görünse de aynı zamanda ailelerin de sıkıntılarıdır. Bahsedilen çalışma planında her daim çocuklarının yanında bulunmak zorunda kalan veliler, kendi işlerine de koşturmak zorundadır. Kendi özel hayatları demiyorum, kendi profesyonel işleri diyorum. Çünkü yüzücü velisinin kendine ayırabileceği bir özel hayatı yoktur. Her şey çocuğa endekslidir.

Havuzda Büyüyen Çocuklar Görüyoruz

Ağabeyleri veya ablaları antrenmanda iken, onları bekleyen ailelerin küçük çocukları da velilerinin yanında beklemek zorunda kalıyorlar. Orada ders yapan, oynayan çocuklar hep olmuştur. İşlerini havuzda bitirmeye çalışan, bilgisayarları yanı başında babalar, dikiş diken anneler görmeniz içten bile değildir. Havuzun klorlu ve gürültülü ortamında nice kitaplar okunmuştur. Nice ülkeyi kurtaran, yüzmeyi nasıl daha ilerilere taşırız temalı sohbetler yapılmış, nice doğum günleri kutlanmıştır bir tahmin edin. Tüm bu yazılanlar buz dağının sadece görünen kısmıdır. Kelimelerin yetersiz kaldığı o kadar zorluklar vardır ki; yüzücü velisi olmak zordur mottası kifayetsiz kalır.

Amacım: ailelerin gözünü korkutmak değil, aksine her yüzücü velisinin gereken saygıyı görmesi dileklerimle.

Serkan Özkeskin

 

6 Comments

  1. Hüseyin Gökçeler

    19 Şubat 2014 at 13:41

    Merhaba, 2,5 yaşında bir çocuğum var. İnternetten biraz araştırma yaptım ve jimnastik, yüzme gibi branşların erken yaşlarda başlanması gereken spor dalları olduğunu öğrendim. Bizim zamanımızda imkanlar yok denecek kadar az olduğundan değerlendiremedik. Ama istiyorum ki çocuğum bu fırsatı kaçırmasın. Ancak kafama takılan bazı sorular var ve özellikle daha önceden benim durumumu yaşamış olan velilerimizden yanıt gelirse çok memnun olacağım.

    Yukarıda da belirttiğim gibi çocuğum şu an 2,5 yaşında. İlk önce hangi spor dalına başlatmalıyım çocuğumu? Jimnastik mi yüzme mi daha uygun olur? Önceden jimnastik yapsa iyi olur diyorlar ama yakınlarda jimnastik kursu yok. Direkt yüzmeden başlasa nasıl olur?

    Bu yaş grubu için en uygun yüzme kursu araştırırken nelere dikkat etmeliyim?

    Kursa başlarken ve başladıktan sonra neler yaşayacağımızı hiç bilmiyorum. Bu konuda verilecek tavsiyelere şiddetle ihtiyacım var. Çocuğa iyilik yapmak isterken kötülük yapmak istemem. Bu nedenle aklıma gelmeyen ama daha önceden bu konuda tecrübesi olan velilerimizin her türlü taysiyeleri için şimdiden teşekkür ediyorum.

    Hüseyin Gökçeler

  2. admin

    20 Şubat 2014 at 01:45

    Merhaba Hüseyin Bey, ilginiz için teşekkür ederim.
    Yönelttiğiniz sorular başlı başına bir makale konusu.
    Her ne kadar konu hakkında tecrübeli olsam da, tüm bu süreci yaşamış olan bir ebeveynin duygularını bilmem mümkün değildir.
    Zaten öncelikle sizin de talebiniz o yönde olduğundan, bu konuyu duyarlı bir velimize naçizane havale ediyorum.
    Diliyorum ki en kısa zamanda duyarlı bir velimizden size yanıt gelecektir.
    Saygıyla..

  3. İsmail KARA

    5 Mart 2014 at 14:34

    Merhaba,

    Benim oğlum 7 yaşında ve 2 yıldır yüzme sporu ile ilgileniyor. Öncesinde 1,5 sene kadar jimnastik yaptırdık.
    Bence sizin çocuğunuz için bu yaşta en uygun spor jimnastiktir. 2 yıl kadar Jimnastik yaptırmanızı ve sonrasında 4,5-5 yaşlarında yüzmeye başlamanızı öneririm.
    Çocukların vücut esnekliği 2 yaşından sonra yavaş yavaş azalmaya başlıyor. Jimnastik sayesinde 5 yaşına gelene kadar çocuğunuzun vücut esnekliğini korumuş olursunuz ve vücudunu yüzme sporuna hazırlamış olursunuz.
    Yüzme sporu belli bir disiplin içinde yapıldığı için çok küçük yaşlarda öğrenme süreci çok verimli olmuyor. Bu yüzden 4,5-5 yaşını beklemenizi tavsiye ederim.

    Allah çocuklarımıza hayırlı gelecekler nasip eder inşallah.

  4. admin

    6 Mart 2014 at 01:28

    İsmail Bey’e tamamen katılıyorum. Cimnastik eğitimi almış çocukların, yüzme kursuna başladıklarında temel ayak hareketlerini diğer arkadaşlarına kıyasla daha kısa zamanda ve daha doğru uygulayabildiklerine bir çok kereler şahit olmuşumdur. Aynı zamanda vücut pozisyonları da yüzmeye oldukça yatkın olarak seyrediyor. Literatüre baktığımızda cimnastik eğitiminin yüzmeden önce olması önerilmektedir hali hazırda. Cimnastik eğitimi almamış olan çocuklar ise ilk zamanlarda zorlansalar bile zamanla adapte olmaktadırlar. Sadece süreç uzuyor.
    Saygıyla..

  5. miran baran

    2 Ocak 2015 at 20:45

    Ben her cocugun farkli oldugu görüsündeyim eger cocugun bir seylere yetenegi oldugunu fark etmisseniz 3 yasindada baslanabilinir.Benim oglum 3 yasinda ama yüzmeyi ögrendi .Yüzmeyi kurstan ögrendi ha bu arada kursa basladiginda su üstünde bir sekilde kaliyordu nasil yapiyorduysa.Benim oglumun kursu 3-5 yas arasi cocuklar icindi ama benim oglum iclerinde en kücügüydü genellikle aileler 4 yasinda veriyorlar ama kurs 7 hafta ve haftada 3 gündü.Biraz yorucu bir sürec ama degiyor .Biz hala devam ediyoruz haftada bir gün yeterli.

  6. Boracan

    12 Temmuz 2020 at 20:12

    Yüzme kadar gereksiz ve boşa zaman kaybı olacak bir spor daha yok. Hem boşa zaman kaybı, para kaybı ve zaten gereksiz. Tabi yüzmek sadece yaz denize, havuza yani deniz kum ve güneşi seven insanlar için yafa deniz kum güneş tatili yapan ve aqua parka tatil köyüne giden yada yazın deniz kenarı otel pansiyon ve yazlığa gidenler için gerekli. Bende 14 yaşındayım bu tatili ve yüzmeyi sevmiyorum! Bunun için gereksiz buluyorum. Tabi boş durmuyorum 5 uçak kullanıyorum ve 1 yılık da lisansım var. Hemde anne ve babamı zor durumda bırakmıyorum.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir