Yüzme Kursu Araştırırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

By on 10 Kasım 2014

“Başkalarının başarısızlığı ile başarı yakalamaya çalışmak” diye bir deyim vardır. Aynı iş kolunda faaliyet gösteren ve birbirine rakip tarafların, üstünlük elde etmek için girdikleri rekabet durumu için anlatılır. Rekabet iyidir! Gelişmeyi sağlar. Tarafları dinamik tutar, rehaveti ve tekelciliği önler. Rahmetli Vehbi KOÇ: -Bir şeyi ya ilk yapacaksın ya da en iyi yapacaksın” dedi, TV deki bir sohbet programında. Dikkatimi çekti, hatta bugün hepimizin bilgisayarlarında kullanılan microsoft windows işletim sisteminin mimarı Bill Gates’i örnek gösterdi. O bir şeyi ilk yapanlardandı. Bizim konumuz yüzme eğitimi.

Elbetteki yüzme, insanlık tarihi kadar eskidir. Bu sebeple yüzme öğretme işini ilk yapmak gibi bir amacımız olamaz ama en iyi yapanlardan biri olabiliriz. Bunun yolu yüzmede mesleki ahlak sahibi olmaktan geçer. Bir eğitmen ne kadar bilimsel verilerle donanmış olursa olsun güzel ahlak sahibi değilse işe yaramazın tekidir bana göre.

Özellikle büyük şehirlerde eğitim talebi çok olduğu gibi bu oranda arz da çoktur. Kalabalık insan gruplarının yüzme eğitimini üstlenen bir sürü yüzme kursu mevcuttur. Peki bunlardan hangisi iyi nasıl bileceğiz? Tavla ile satranç arasındaki en belirgin fark; tavlada biraz da şansa ihtiyacınız olmasıdır! Yüzme kursu araştırırken de maalesef şansa da ihtiyacınız olacaktır. Zira ne kadar dikkat ederseniz edin, kendini iyi satan tüccarlara denk gelmeyeceğinizi kim garanti edebilir!

İnsanlarda özellikle sağlık konusunda hemen inanma eğilimi vardır. Bunun iki ana nedeni vardır; birincisi mevzu kendi sağlığımız olması, ikinci ise tıp konusunda bilgi sahibi olmamamız dır. Bu nedenle birçok şarlatan doktor tarafından süistimal edilmiş mağdur insanlar var. Yüzme eğitimi de tıp alanından pek farklı değil. Göz bebeğiniz kadar değer verdiğiniz çocuklarınızın iyi bir yüzücü olması hayali kuruyorsunuz veya yıllar boyu bir türlü fırsat bulamadığınız için ertelemek zorunda kaldığınız kendi yüzme eğitiminiz için fırsat buldunuz. İlk yaptığınız şey yakın çevrenizden destek almak. Bu iyi birşey. Ya çevrenizde size bu konuda referans olabilecek kimse yoksa! Bu durumda internete baş vuracaksınız. Çünkü yaşadığınız metropol sizin tüm vaktinizi emiyor. Tüm zamanınız iş ile ev arasında gidip gelmekle geçiyor. Doğal olarak kendiniz veya çocuğunuz için bir yüzme kursu veya yüzme hocası aradığınızda yeteri kadar sabır gösteremiyorsunuz. İşte böyle durumlar maalesef hüsranla sonuçlanabiliyor. Şayet kötü bir eğitim ortamına düşmüşseniz çocuğunuz veya siz mağdur olacaksınız. Paranız boşa gidecek hatta ileriki yıllarda suya karşı hep problem yaşayacaksınız. Ne kötü değil mi! Her ne kadar çok iyi araştırma yapsanız bile, kendini çok iyi gizleyebilen dandik eğitmenlere denk gelmemek için şansa da ihtiyacınız var.

 

Peki hiç olmazsa ne yapabilirsiniz?

Paranızı, zamanınızı ve her şeyden önce sağlığınızı emanet edeceğiniz kişi ve kurumları iyi analiz etmek zorundasınız. Üyelik için sadece internet veya telefon ile elde edeceğiniz bilgiler yeterli olmayabilir daha doğrusu aldatıcı olabilir. Bir beceriyi her eğitmenin öğretebileceğini ancak uygun rol modeli olamayabileceğini aklınızdan çıkarmayın. Önemli olan çocuklarınızda kalıcı ve olumlu davranış değişiklikleri elde etmektir. Bu nedenle;

Kayıttan önce mutlaka dersleri izleyin, mümkünse eğitmen ile görüşün, havuzun su kalitesi hakkında bilgi isteyin, tesisi önceden gezin, imkanınız varsa mevcut üyelerden referans alın, yüzme kursu veya yüzme eğitmeni hakkında yazılmış şikayetler var mı diye internette araştırma yapın.

Unutmayın; eğitimin pazarlığı olmaz. “Daha ucuz” iyi olmayabilir!

Serkan Özkeskin

2 Comments

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir