Yüzme Havuzunda Bone Kullanımı
Sanılanın aksine bone, saçımızın ıslanması önlemek için değildir! Saçımızın havuza düşmesini engellemektir ilk amaç.
Havuza düşen saçlar hem yüzen sporcuları rahatsız eder hem de havuz dibinde bir araya toplanarak öbekler oluştururlar. Bu saç öbekleri makine dairesindeki cihazlara zarar verir.
Saç teli kuvvetli bir proteindir ve insan midesi bunu öğütmekte oldukça zorlanır. Bu sebeple yüzerken bone kullanılması gereklidir. Zira kendinize veya başkasına ait bir saç telini yutmak sanırım kulağa çok hoş gelmiyor olsa gerek.
Ayrıca bone kullanarak daha rahat yüzeriz. Kullanmamış olsaydık saçımız devamlı yüzümüzü kapatacak ve yüzmemizi ciddi oranda olumsuz etkileyecektir. Profesyonel yüzücüler hız kaybetmemek için bone kullanırlar.
Kaç tür bone vardır?
Eskiden lateks boneler vardı. Bunlara balon bone desek yanlış olmaz. Balona benzer bir malzemeden yapılırdı. Maalesef lateks boneler hiç kullanışlı değildi. Kullandıktan sonra iyice kurutup pudra ile bakım yapılmazsa bir daha açılmayacak şekilde yapışırdı. Ayrıca lateks boneyi giyerken en ufak bir tırnak teması sebebiyle hemen yırtılıverirdi. Artık bu tür boneler hiç kullanılmıyor.
Yaygın olarak kullanılan iki bone türünden biri silikon bonelerdir. Latekse göre oldukça dayanıklıdır ve hiç bakım gerektirmez. Kullandıktan sonra çantanıza gönül rahatlığı ile atabilirsiniz. Tek olumsuz tarafı uzun saçlı sporcular için baş ağrısı yapıyor olmasıdır. Eğer saçınız uzun ise silikon bone kafanızı sıkacak ve sizi rahatsız edecektir.
Likra bone silikon gibi rahatsızlık vermez. Oldukça esnektir. Mayo kumaşından yapılır. Tek olumsuz tarafı silikon boneye göre saçınızın daha fazla ıslanmasına sebep olur. Özellikle uzun saçlı kadın sporcular tarafından tercih edilir.
Hangi boneyi kullanmalıyım?
Eğer yarışmacı iseniz mecburen silikon bone kullanacaksınız. Uzun saçlı biriyseniz likra veya bu tür bir boneyi tavsiye ederim. Saç kurutma fırsatınız varsa eğer likra veya üretici firmaların likra benzeri türden imal ettikleri bonelerden vazgeçmeyin.
Sutopu veya sualtı hokeyi ile uğraşan sporcuların kullandıkları boneler standart yüzme bonelerine kıyasla nistepen farklıdır. Mücadele sırasında sporcunun kulağına zarar vermemesi için bu tür bonelerin kulak destekleri vardır. Kulak bölgesine gelecek olan darbeyi tamamen absorbe eder.
Serkan Özkeskin
Tunç Şener
10 Mayıs 2014 at 18:39
Merhaba,
Yüzme kursuna başlayacağım, Bone konusunda sorun yaşamaktayım , silikon bonelerin bana ölçü olarak çok küçük geldiğini düşünüyorum çok sıkı ve kulaklarımın dışında kalmakta rahatsız etti , bu normal midir? Bone almak isteğim spor mağazasına ( sadece yüzme sporu ile ilgili malzeme satmaktalar) Bonelerin ölçülerin olup olmadığını sorduğumda ellerinde olanların bunlar olduğunu belirttiler slikon bonelerin sıkmasının normal olduğunu söylediler. Benim gibi sorun yaşayanlar bu sorunları nasıl aşıyorlar?
Teşekkür ederim
Tunç
admin
11 Mayıs 2014 at 02:39
Merhaba Tunç Bey, yazımızın içeriğinde genel bilgi mevcuttur.
Kulakların dışarıda kalması normaldir. Zira bone kulağa su kaçmasını engellemez. Saçımızın suya düşmesini engellemesi birincil amaçtır. Diğer bir önemli kullanılma amacı ise yüzerken saçımızın gözlerimizin önüne gelerek, rahatsızlık vermesini engellemektir. Silikon boneler genel olarak baş ağrısı yapar. Bu gibi durumlarda likra boneyi tercih etmelisiniz.
Kolay gelsin..
Mehmet
23 Haziran 2014 at 21:55
Merhabalar, ben uzun saçlı bir erkeğim. Bir mağazadan Speedo’nun pace cap modelini aldım. Sizce iyi bir seçim mi ? Şimdi internete baktığımda bir de long hair modeli olduğunu gördüm ve kafam karıştı açıkçası. Bu pace cap’ın lateks olduğu yazılmış ancak likralı-lateks arası ilginç bir bone. Kullanmadan bilinemez derseniz de kullanırsam değiştirme şansım olmaz o yüzden soruyorum.
admin
23 Haziran 2014 at 22:12
Merhaba Mehmet Bey,
Silikon boneler, uzun saçlı kişilerde baş ağrısı yapar.
Kullanmanız gereken bone % 100 likra olmalı.
Likra-lateks karşımı bana da tuhaf gelmiştir hep.
Küçük boy likra almamaya dikkat edin. Yetişkinler için olanından alın.
Likra’nın tek kötü tarafı; saçınızı diğer bonelere göre daha çok ıslatmasıdır.
Ben sizin yerinizde olsam likra kullanırdım.
Emre
29 Haziran 2014 at 18:21
ben yüzme kursuna başlayacağım bone aldığımda ilk denememde kafamı sıktı ve rahatsız edici bir durum oldu bu neden olur ? birde bone kullanılırken kulak bonenin içindemi kalıcak dışında mı ??
admin
30 Haziran 2014 at 00:56
Muhtemelen silikon bone kullanmışsınızdır. Silikon boneler baş ağrısı yapar. Özellikle saçı uzun olan sporcularda daha fazla sorun yaratır. Likra bone kullanabilirsiniz.
Kulakların bone içinde veya dışında kalması pek önemli değildir. Kişi nasıl rahat ederse o şekilde kullanabilir.
meryem
16 Temmuz 2014 at 22:29
ben bone aldım ama saclarim uzun olduğu için boneyi takamıyorum napabilirim
Mehmet ozlen
1 Ağustos 2015 at 20:34
Likra bone alın silikon cok aşırı başı sıkar ayrica o da kucuk gelirse terziye ayni renk parca ekletin Likra boneye o zaman cok rahat olur kafanıza
MERYEM
27 Nisan 2016 at 10:51
iyi ama ben onu sormuyorum . saçlarım çok uzun bone yi ne şekil kafama takabilirim lütfen cevap yazınnn!!!!!!!!!!!!!!!
admin
27 Nisan 2016 at 11:24
Meryem hanım, sorunuzun cevabını yazılı olarak vermek zor. En iyisi şöyle yapalım; yüzme ile ilgili videolog’lar hazırladığımız youtube kanalımıza konu ile ilgili bir videoyu en kısa zamanda yükleyelim. youtube.com/serkanozkeskin kanalından takip edebilirsiniz..
admin
27 Mayıs 2016 at 21:09
Meryem Hanım, sorunuz ile alakalı video yapıldı. Gecikme için özür diliyorum.
İyi seyirler..
Serife
4 Ekim 2016 at 11:59
Kizim yuzmeye basladi kulagina su kacmamasi icin ne yapmaliyim.sutopu oynayan sporcularin bonesinden alsam sorun cozulurmu.kizim 6 yasinda.saclari uzun silikon bone kullaniyorum cunku saclarinda islanmamasini istiyorum.bir tavsiyeniz olursa sevinirim.
admin
10 Kasım 2016 at 21:32
Merhaba, http://www.youtube.com/serkanozkeskin kanalında konu ile ilgili videolar bulabilirsiniz.
İyi seyirler..
Melis
10 Temmuz 2019 at 19:11
Ben yüzme kursuna gidiyorum ve tani normal olarak bone kullanıyorum ama birşey sormak istiyorum. Bone yıkanır mı?