Yüzme Havuzunda Bone Kullanımı
Sanılanın aksine bone, saçımızın ıslanması önlemek için değildir! Saçımızın havuza düşmesini engellemektir ilk amaç.
Havuza düşen saçlar hem yüzen sporcuları rahatsız eder hem de havuz dibinde bir araya toplanarak öbekler oluştururlar. Bu saç öbekleri makine dairesindeki cihazlara zarar verir.
Saç teli kuvvetli bir proteindir ve insan midesi bunu öğütmekte oldukça zorlanır. Bu sebeple yüzerken bone kullanılması gereklidir. Zira kendinize veya başkasına ait bir saç telini yutmak sanırım kulağa çok hoş gelmiyor olsa gerek.
Ayrıca bone kullanarak daha rahat yüzeriz. Kullanmamış olsaydık saçımız devamlı yüzümüzü kapatacak ve yüzmemizi ciddi oranda olumsuz etkileyecektir. Profesyonel yüzücüler hız kaybetmemek için bone kullanırlar.
Kaç tür bone vardır?
Eskiden lateks boneler vardı. Bunlara balon bone desek yanlış olmaz. Balona benzer bir malzemeden yapılırdı. Maalesef lateks boneler hiç kullanışlı değildi. Kullandıktan sonra iyice kurutup pudra ile bakım yapılmazsa bir daha açılmayacak şekilde yapışırdı. Ayrıca lateks boneyi giyerken en ufak bir tırnak teması sebebiyle hemen yırtılıverirdi. Artık bu tür boneler hiç kullanılmıyor.
Yaygın olarak kullanılan iki bone türünden biri silikon bonelerdir. Latekse göre oldukça dayanıklıdır ve hiç bakım gerektirmez. Kullandıktan sonra çantanıza gönül rahatlığı ile atabilirsiniz. Tek olumsuz tarafı uzun saçlı sporcular için baş ağrısı yapıyor olmasıdır. Eğer saçınız uzun ise silikon bone kafanızı sıkacak ve sizi rahatsız edecektir.
Likra bone silikon gibi rahatsızlık vermez. Oldukça esnektir. Mayo kumaşından yapılır. Tek olumsuz tarafı silikon boneye göre saçınızın daha fazla ıslanmasına sebep olur. Özellikle uzun saçlı kadın sporcular tarafından tercih edilir.
Hangi boneyi kullanmalıyım?
Eğer yarışmacı iseniz mecburen silikon bone kullanacaksınız. Uzun saçlı biriyseniz likra veya bu tür bir boneyi tavsiye ederim. Saç kurutma fırsatınız varsa eğer likra veya üretici firmaların likra benzeri türden imal ettikleri bonelerden vazgeçmeyin.
Sutopu veya sualtı hokeyi ile uğraşan sporcuların kullandıkları boneler standart yüzme bonelerine kıyasla nistepen farklıdır. Mücadele sırasında sporcunun kulağına zarar vermemesi için bu tür bonelerin kulak destekleri vardır. Kulak bölgesine gelecek olan darbeyi tamamen absorbe eder.
Serkan Özkeskin
14 Comments