Yüzerken Klor Gözlüğü Kullanımı
Klor gözlüğü kullanmak zorunlu değil ama gereklidir. Gözlükten rahatsız olan, gözlük yüzünden ciddi konsantrasyon bozukluğu yaşayan kişilere tabiî ki kullanmamalarını öneriyoruz. Ama herhangi bir sıkıntı duymayan herkese kullanması yönünde tavsiye ediyoruz.
Gelelim yararlarına;
Kontakt Lens kullananlar yüzerken mutlaka klor gözlüğü kullanmalıdır. Aksi halde gözünden düşen lensi bir daha asla bulamazlar. Yüzme gözlüğü, lensleri kaybolmaktan korur.
Havuzdaki kimyasalların veya denizdeki tuzlu suyun gözlerimizi yakmasını engeller.
Açık havada yüzüyorsak, gözlerimizi güneşin zararlı ışınlarından korur.
Yüzme dersi alıyorsak, gerek kendimizin gerekse eğitmenimizin su içindeki uygulamalarını izleyebilmemize yardımcı olur, hatalarımızı daha rahat görmemizi sağlar.
Yüzme sırasında gözümüzü dış etmenlerden korur.
Havuzda yüzerken sağa sola yalpalamadan düz bir hat üzerinde yüzebilmemize, kendi kulvarımızda kalabilmemize yardımcı olur.
Kaç tür yüzme gözlüğü vardır?
Genel olarak 2 tür yüzme gözlüğü vardır. Biri amatör kullanımlar için diğer ise profesyonel kullanımlar yani yarış amaçlı tasarlanmıştır.
Yarış amaçlı tasarlanmış gözlüklerin yüzümüze temas eden kenarlarında yumuşak körük bulunmaz. Bu sebeple uzun süreli kullanımlarda gözümüzün kenarlarını çok acıtır. Sadece yarış sırasında kullanılır ve yarış bitiminde çıkarılır. Peki neden can yakan bu gözlükleri kullanırız ona açıklık getirelim; suya balıklama atladığımızda yumuşak körüklü gözlükler maalesef gözümüzden çıkar. En kötü ihtimalle yerinden oynar ve içinde su alır. Bu şekilde yüzmeniz imkansızdır. Yüzücülerin gözlüklerinde bu yüzden körük kullanılmaz. Gözlüğün keskin kenarları deriye baskı yapar ve çıkması zorlaşır.
Amatör kullanımlar için yumuşak kenarlı körüklere sahip olan gözlükleri tercih etmeliyiz. Bu gözlükleri bir saat boyunca kullansak bile yüzümüzü rahatsız etmeyecektir. Tek olumsuz tarafı suya atladığımızda yüzümüzden çıkarlar.
Havuz gözlüğüm buğulanıyor, ne yapmalıyım?
Yüzme gözlüğünüzü satın aldığınızda dikkatli bakarsanız iç camında üretici firma tarafından sürülmüş kimyasal bir katman olduğunu görürsünüz. Bu madde “buğu önleyici” dir. Her kullanımdan sonra gözlüğünüzü temiz su ile yıkarken bu bölgeyi ellemeyin. Aksi halde buğu önleyici ilacı yok edersiniz. Zaten buğu önleyici zamanla özelliğini kaybedecek ve yok olacaktır. Yok olma sürecini ne kadar uzatırsanız gözlüğünüzü o kadar uzun süre keyifle kullanırsınız.
Aslında buğu önleyici kimyasallar ayrıca satılmaktadır ama bunlara para vermek yerine daha ilkel yöntemler kullanılabilir. Şöyle ki; Havuza girmeden önce klor gözlüğünüzün iç camlarını bol tükürük ile ıslatın. Yaklaşık 5 dakika kadar beklettikten sonra gözlüklerinizi havuz suyunda durulayın. Sonra takın ve buğu yapmadığını göreceksiniz. Aynı uygulamayı scuba dalış için kullanılan deniz maskelerinde de rahatlıkla uygulayabilirsiniz. Göreceksiniz ki tükürük ile çok iyi netice alacaksınız.
Serkan Özkeskin
0 comments