Su Altı Ragbi Nedir? Kuralları Nelerdir?
Sualtı ragbi oyununda bir takım toplam 11 kişiden oluşur. 6 oyuncu suda ve 5 oyuncu da değişme hattındadır. Oyun 15 dakikadan oluşan 2 devre şeklinde oynanır. Devre arası 5 dak. dır.
Maç berabere sonuçlanırsa 3 ‘er dakikalık 2 devre daha oynanır. Uzatma da devre arası 1 dak. dır. Beraberlik yine bozulmazsa penaltılara geçilir.
Oyuncular; arkası kapalı ve boyu 63 cm. yi geçmeyen (tokasız) palet, çift camlı maske ve snorkel kullanır (ABC). Oyuncunun tanınması için numaralı su topu başlıkları kullanılır. Eğer bir takımın kalecisi kırmızı başlıklı boneyi takarsa yarı sahayı geçemez.
Oyunda toplam 3 hakem vardır. 1 adet su üstü hakemi, 2 adet dalış tüplü sualtı hakemi vardır.
Oyun sahası ölçüleri 12 m. Uzunluğunda ve 8 m. Genişliğinde veya 18 m. Uzunluğunda ve 12 m. Genişliğinde olmalıdır. Havuzun derinliği 3.90m. ile 5.50m. arasında olmalıdır. (İdeal derinlik 5m. dir.)
Oyunda oynan top dışı zımpara edilmiş (pürüssüz), 5 litrelik tuzlu suyla doldurulmuş özel bir toptur. Fırlatıldığında bu top, dip zemine paralel olarak 3-4 m. gidebilmektedir. Potalar (kaleler) takımların yarı alanlarının dip çizgisinde ve orta mesafede bulunur. Oyunda skor elde edebilmek için yani gol olabilmesi için topun, potanın içine tamamen girmesi gerekmektedir.
Sualtı Ragbi Oyununda faul olan hareketler; rakibi batırmak veya su üstüne çıkmasına engel olmak, maske, palet, snorkel veya mayosundan çekmek. Topsuz olarak oyuncuyu tutmak. Bu tür faul hareketleri yapan oyuncu 2 dk. cezası alır ve kenardaki cezalı sporcu alanında bekler. Ceza süresi bitiminde tekrar oyuna döner. Bir maç boyunca 3 defa 2 dk. Cezası alan oyuncu müsabakadan atılır.
Faullerin kullanımı: Atışı kullanacak takımla karşılayacak takım arası 2 m. olmalıdır. Top havaya kaldırılıp, 5 sn. İçinde sudaki diğer bir takım arkadaşına ulaştırılır. Eğer faul atışı 5 sn. İçinde ve doğru şekilde kullanılmazsa top karşı tarafa geçer. Penaltı atışında ise oyuncu 45 sn. İçinde gol yapmalıdır. Eğer atamazsa top ortadan başlar.
0 comments