Havuzda Yüzerken Dönüş Nasıl Yapılır?

By on 10 Ocak 2014

Havuzda yüzerken sporcu doğal olarak müsabakaya devam etmek için sona geldiğinde dönmek zorundadır.

Branşa ve stile göre dönüşler değişiklik arz eder. Serbest stilde, yüzücü duvara yaklaştığında son bir serbest  kol attıktan sonra takla yaparak dönüş yapabilir. Takla ile dönüş en çok tercih edilen yöntemdir. Çünkü duvardan kuvvet alarak hızlanma ve zamandan kazanma olasıdır. Duvara temas etmek zorunda kalmadan direkt takla atarak bacaklar ile duvara ulaşıldığı için ciddi oranda sporcuya zaman kazandıracaktır. Arzu edilirse ellerle duvara temas edilerek dönüş gerçekleştirilir. Bu yasak değildir. Tek elle dokunmak yeterli olabilir.

Kurbağalama stilde iki elde duvara temas edilmek zorunludur, aksi halde sporcu diskalifiye edilir. Bu branşta takla dönüş söz konusu olamaz.

Sırtüstü yüzme stilinde takla söz konusudur. Duvara yaklaşıldığında son bir tane sırt üstü kol atılır, yarım kol serbest stil atma müsadesi verilir. Ondan sonra taklaya geçilmesi gerekir, ikinci kol atılırsa hatalı yüzülmüş olunur ve diskalifiyeye sebep verir. Sırt üstü stilde iki elin de duvara deymesine gerek yoktur, tek ek ile dönüş yapılabilir.

Kelebek stilde takla atma hakkı yoktur, iki elle duvarı iterek dönülür, oradan alınan kuvvetle yüzmeye devam edilebilir.

Serkan Özkeskin
Marmara Spor Kulübü
Yüzme Eğitmeni