Havuz Suyu Isısı Kaç Derece Olmalıdır

By on 6 Ocak 2015

Literatüre bakıldığında havuzu suyu ısısı genel olarak “oda sıcaklığında” olmalıdır der. Tabi bu durum görece olarak değişkenlik arzeder. Havuzda yapılacak olan aktiviteye göre ihtiyaç duyulan ısı oranı da değişir. Örneğin müsabaka yapılacak olan bir yüzme havuzundaki suyun ısısı normal oda sıcaklığından 1-2 derece aşağı çekilirse, daha iyi yüzme zamanları elde edilebilir.
Zira sıcak suda yüzücüler rehavete kapılabilir bu da onların yavaşlamasına sebep olur. Yüzme branşında dünya rekorlarının saliseler ile ölçüldüğünü düşünürsek su ısısının yüzücü performansındaki etkisini daha iyi anlayabiliriz. Aynı durum yüzme takımı antrenmanları için de geçerlidir. Çok sıcak su sporcuların mayışmasına yol açacağı gibi antrenman isteklerini de baltalayacaktır. Ayrıca sıcak su sporcuların çalışma sırasında vücut ısılarını artıracak, daha fazla sıvı kaybına yol açacaktır. Kaybedilen sıvı en kısa zamanda geri alınmazsa maalesef o günkü antrenmanda hedeflenen sonuca ulaşmak güç olacaktır.

 

Şayet yüzme takımı çalışması yapılmayacaksa, kursiyer çalışması yapılacaksa durum biraz farklıdır. Diyelim ki; yetişkinler veya küçükler için yüzme kursu tertipleniyor. Bu durumda hem havuz suyu hem çevre ısısı nispeten daha fazla olmalıdır. Çünkü kursiyer grup çalışmalarında yüzme bilmeyen ve yeni öğrenmekte olan kursiyerler çok fazla hareket etmezler. Genellikle kısa alanda ve durağan ders yaparlar. Bu durum kan dolaşımlarını yavaşlatacağı için üşümeye de eğilimli hale getirecektir. Üstüne üstlük sudan korkan yetişkin veya çocuk kursiyerlerin varlığını hesaba katarsak, korku ve heyecanları yüzünden kasılma ve titreme ihtimalleri yüksektir. Bir de bu negatif duyguya soğuk suyu dahil ederseniz, yüzme öğrenmek isteyen öğrencinin derse konsantre olmasını beklemek hayalperestlik olur.

Şayet daha da küçük yaş gruplarına veya bireylere yüzme öğreteceksek; mesela bebek yüzme kursu tertipleniyorsa havuz suyu ısısını görece olarak biraz daha artırmakta fayda vardır.

Yukarıda yazılanların ışığında önemli bir hususa dikkatinizi çekmek isterim; Havuz suyu ısısı ne kadar fazla olursa kullanılacak olan kimyasal da maalesef aynı oranda artacaktır. Bu da su içindeki yüzücülerindaha fazla kimyasala maruz kalacağı anlamına gelir.
Sadece su içindeki değil, fazla buharlaşma yüzünden dışarıdaki bireylerin de soludukları havanın kalitesi bozulacaktır. Sıcak su buharlaşma eğilimi gösterir ve buharlaşan su ile birlikte havaya klor da karışır. Klorlu ortamda bulunmak hem gözlerinize hem ciğerlerinize zarar vereceği için pek tavsiye edilmez. Ayrıca ısı arttıkça zararlı bakteri üreme ihtimali de artar. Bu nedenle öyle kafamıza göre ısıyı artıramayız. Bunu engellemek için ısıyı fazla düşürürsek de makale de bahsedilen sorunlar yaşanır. Öyle kafamıza göre ısıyı düşüremeyiz de.

Havuz suyu ısı mutlaka uzman bir havuz teknisyeni kontrolünde ayarlanmalı.

Serkan Özkeskin

4 Comments

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir