Havuz Hijyeni Nasıl Olmalı?

By on 11 Kasım 2012

Galatasaray Ergun Gürsoy Olimpik Yüzme Havuzu ve Galatasaray Kalamış Yüzme Havuzu teknisyeni Murat ALPASLAN havuz hijyeni konulu makalesini bizler için yazdı.

Yüzme sporu en güzel sporlardan biri. Bununla beraber yüzdüğümüz havuzların hijyeni ise sağlığımız açısından son derece önemli.

Peki yüzdüğümüz, antrenman yaptığımız, yüzmeyi öğrendiğimiz havuzlar nasıl temizleniyor? Bakımları nasıl yapılıyor? Havuz yöneticileri gerekli önlemleri alıyor mu?Havuz çalışanlarının yeterliliği ne seviyede?

Çocuklarımızı spor yapsın diye gönderdiğimiz yüzme havuzlarının bakımı nasıl olmalı sorusunu bu konuda uzman, 15 yıllık deneyimi olan Ergun Gürsoy Yüzme Havuzu Teknisyeni Murat Alpaslan’a sorduk :

“Bir havuzda öncelikle hijyene dikkat edilmelidir.Havuz suyunun hijyeni çok önemlidir.Bunu sağlamak için makine dairenizde iyi bir ekipmanın olması lazım.Tesisin sürekli teknolojiyi takip etmesi gerekiyor.

Havuz suyu hakkında sıkıntı yaşayan tesislerin en önemli eksiği havalandırma sistemleri.Özellikle kış aylarında kapalı yüzme havuzlarının havalandırma sistemleri yeterli kapasitede çalışmazsa havuz buhar yapar.bu da ortamın nem dengesinden tutun da sporcunun antrenman yapmasını bile olumsuz yönde etkiler.

 

Artık birçok havuz tuz sistemi ya da ozon sistemine dönüyor.Klorla temizlemeden tamamen ayrılmayı kastediyorum.Özellikle antrenman havuzlarının yani yüzme takımlarının çalıştığı havuzların artık klorlama ile temizlenmesi yapılmamalıdır.Yerine ozonlama ile hijyen sağlanmalıdır.

Havuzlarda çalışan teknisyen arkadaşların sürekli teknolojiyi takip etmeleri lazım.Bu teknik gelişmeler, eğitimler ise Kimya Mühendisleri Odası tarafından sağlanmaktadır.

Havuzlar klor sistemiyle çalışıyorsa çok dikkatli olunması lazım.Özellikle “bağlı klor”.Göz yanması , öksürük, tıksırma gibi sıkıntıların başlıca sebebi bağlı klordur.

Bağlı klora dikkat!

Ter , idrar vb. etkenler sudaki amonyumun yükselmesine sebep olur bu da klor dengelerinin bozulmasına yol açar. Klor bu maddelerle savaşıp yenik düşerse bağlı klor oluşmaktadır.Bağlı klor artarsa yapılacak birşey yok, havuzu kapatıp tüm suyu boşaltmanız gerekir.

Özellikle uzun mesafe yüzücüleri bağlı kloru daha çok hissediyorlar ve olumsuz etkilerini daha fazla yaşıyorlar.

Havuzdan önce duş alınması bağlı klor oluşumunu büyük oranda engellemektedir.

Havuz suyu hangi sıklıkla değişir?

Havuzlarda su değişimi yapmak çok zor bir iştir.Özellikle 2000-3000 tonluk havuzlarda bu mümkün değildir.Havuzu bir günde boşaltayım , 3 günde doldurayım diye bir mantık yok.Havuzun ısınması , kimyasal dengelerini sağlamak uzun süre alır bu da sporcuların antrenman düzenini olumsuz yönde etkiler.

Peryodik bakımlarla, ters yıkama yöntemleriyle havuz suyunun hijyeni sağlanır.Yani bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur misali.

Bol bol taze su girişi yapılmalı, filtreler yıkanmalı, havuzun hacmine göre haftada 120-150 ton kullanılmış su atılıp yerine taze su alınmalıdır.

Hergün havuz suyu en az 2 kere ölçülmelidir.Digital eltes kitiyle bunu yapabilirsiniz.Sabah ve akşam ölçümleri en sağlıklı olanıdır.

“…kol dirseğe kadar suya girmelidir…”

Su numunesi havuzun herhangi bir yerinden alınabilir.Ancak numune alırken kol dirseğe kadar suya girmelidir.

Ama tüm bunların en önemlisi havuzu kullanan kişilerin suya girmeden önce duş almalarıdır.

Bone kullanmak havuzu hijyenik tutan etkenlerden biridir

Saçlar ve daha önemlisi dökülen kafa derisi topak yapıp filtreleri olumsuz yönde etkiliyor.Bağlı klor oluşumuna neden olan saçlar, boneyle kaplanmalıdır.Bağlı kloru temizlemek oldukça zordur.

Saç kılları vücut kıllarından daha ağır olduğu için dipteki dolaşıma karışıyor ve aşağıdaki filtrelere giriyor, filtreleri yıpratıyor, bozuyor.

Bir insan ortalama duş almadan suya girerse 8 tona yakın suyu kirletiyor.durumu siz değerlendirin!”

Katkılarından dolayı Murat Alpaslan’a teşekkür ediyor , hijyen havuzlarda sağlıklı antrenmanlar yapmanızı diliyoruz.

YüzmePlus Takımı

Kaynak: www.yuzmeplus.com

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir