Acemi Yüzücülerde Palet Kullanımı

Yetişkin bireylere yüzme öğretirken, eğitim sürecinin bazı aşamalarında ayak paleti kullanılması gerekebilmektedir. Hangi hallerde gerekir sorusunun yanıtına geçmeden önce, bu işin mutlaka eğitmen kontrolünde yapılması gerektiğini vurgulamak isterim.
Laf lafı açıyor, -eğitmen kontrolü- derken; -Gerçek yüzme eğitmeninden bahsediyorum-. Önüne gelen, yüzme hocasıyım diye ortalıkta dolanıyor. Hasbel kader bir de kurban yani müşteri buluyor, seyreyleyin curcunayı: Daha hiç yüzme bilmeyen adama ayak paletini giydirip yüzdürmeye çalışan birini görürseniz, orada durmayın hemen kaçın!
Yüzme bilmeyen kişiye palet verilmez. Ayak paleti, suda durmayı ve ilerlemeyi kolaylaştırdığı için ilk günden itibaren yetişkin öğrencisine palet giydiren eğitmen, acemi eğitmendir. Öğrencisinin gözünü boyamak için böyle bir şey yapıyordur. Aman dikkat! Çünkü ayak paleti krampa sebebiyet verir. (Kramp konusunu bir sonraki makalemizde ayrıca ele alacağız.) Şimdi devam edelim:
Hangi hallerde ve nasıl palet kullanılmalı?
İster yetişkin ister çocuklar için olsun, yüzme öğrenirken uygulanacak olan palet çalışması ve prensipler hemen hemen aynıdır.
Yüzme eğitimi verilen havuzlarda genellikle kauçuk turuncu paletler kullanılır. Bu ürünler çeşitli markalar tarafından üretilmekte olup, piyasada bulabileceğiniz en ucuz ve en kullanışlı paletlerdir. Yekpare ve yumuşak oluşları tercih edilmesindeki diğer bir etkendir. Eğitim süreci sonunda paletler kullanılamayacak hale geleceğinden, ucuz olan turuncu paletlerin tercih edilmesini öneririm.
-Ayak vuruşu sırasında dizini gereğinden fazla büken yüzücülere palet kullandırılabilir.
-İyi yüzen sporculara teknik eğitim verilirken palet kullandırılabilir.
-Kelebek stil öğrenmekte olan sporculara palet kullandırılabilir.
-Bacak kaslarının kuvvetli ve dayanıklı olması için yüzücülere palet kullandırılabilir.
-Teknik eğitimini tamamlamış olan yetişkin kursiyer yüzücüler, uzun mesafe yüzme çalışmalarına başlayacakları yeni döneme, palet ile geçiş yapabilirler. Palet sayesinde kendilerine olan güvenleri artacak, antrenmandan keyif alacaklardır. Uzun mesafe yüzerken ayak vuruşlarındaki hatalar azalacak, böylece antrenmanın sonunu getirebileceklerdir.
Bu dönemin başlangıcında palet kullanımına çok dikkat edilmesi gerekir. Bir antrenman süresinin tamamında palet kullanılmamalı. Örneğin 1 saatlik bir çalışma programının 30. dakikasından sonra sporcuya palet verilebilir. Tüm antrenman boyunca palet kullanmak sporcuda tembelliğe yol açabilir. Daha da kötüsü bağımlılık yapabilir.
Yüzerken palete olan bağımlılık nedir, nasıl önlenir?
Paletin sağladığı kolaylığı yaşayan her yüzücü adayı, bilinçli kullanmadığı sürece palete bağımlı hale gelir. Paletin hem fiziksel olarak hem de psikolojik olarak sporcu üzerinde sağladığı katkıdan kurtulmanın tek yolu “azaltarak bırakma” yöntemidir.
Periyodik zaman dilimleri sonunda paletin ucundan keserek, paletin desteğini azaltma yöntemine “azaltarak bırakma” yöntemi diyoruz. Böylece sporcu, paletin azalan etkisine daha kolay uyum sağlayabilir.
Uyarı !.
Palet ile daha hızlı yüzmek mümkündür. Sadece bu yüzden denizde de paleti tercih eden bir sürü insan görüyoruz. Paletin verdiği özgüven sayesinde kıyıdan daha uzaklara açılma eğiliminde olan kişileri buradan uyarmak zorundayım.
Palet hızlandırır ancak o hızın karşılığında da aynı oranda kaslarınızı yorar. Bizler Akdeniz insanıyız, sıcak kanlıyız. İstesek de soğuk kanlı olamayız. Yani denizde yaşayacağımız bir kramp durumunda panik yaparız. Bu ihtimali aklınızdan çıkarmayın.
Serkan Özkeskin
45 Comments