Yüzücülerde Bakır Alımı

By on 14 Kasım 2012

Yüzücü beslenmesinde bakır alımı konusunda yazılar yazan Hilmican VAROL makalesine çok çarpıcı bir giriş ile başladı. Katılmamak mümkün değil..

” Bazı Gıda takviyecilerin 50mg veya 100mg gibi dozlarda tabletleri önermesi, tamamen anlamsız ve ticari amaçlı tuzaklardır”

BAKIR

Bakır, birçok enzimleri barındıran oksijen transferinde önemli rol oynayan önemli bir elementtir.

Yetişkin bir insanın vücudunda yaklaşık 75mg kadar bakır bulunur. Günlük ihtiyaç 1,4 miligram kadardır. Vücutta en fazla bakır karaciğerde bulunur (%10). Beyin, kalp ve böbreklerde de önemli miktarda bakır bulunur. Kas ve kemikte bakır azdır. Ancak bu iki dokunun kütlesi fazla olduğundan vücut bakırının %50’sini bulundururlar.

Kana geçen bakır bazı aminoasitlere ve kan proteinlerine (albümine) bağlanarak karaciğere taşınır. Karaciğer bakırın tamamını dolaşımdan alarak önemli bir kısmını safra kanallarına boşaltıp dışkı ile atılmasını sağlar. Geri kalan kısmını ise karaciğerde yapılan seruloplazmin isimli proteinin yapısına dâhil ederek kan dolaşımına verir. Bir miktar bakır ise karaciğerde depo edilir. Kandaki bakırın %95’i seruloplazmindedir.

Bakır, çok sayıda önemli enzimin yapısında bulunur. Özellikle, vücudumuzu serbest radikallerin zararlı etkilerine karşı savunan enzimlerdeki (sitokrom oksidaz ve süperoksit dismutaz) görevi açısından hayatî bir rol oynar. Bir insanın günlük 2mg bakır alması yeterlidir ve bunu günlük besinlerle almak mümkündür. Ciddi beslenme bozukluklarında bakır eksikliği görülür.

Bakır; yeşil sebzeler, ceviz, fındık, balık, karaciğer, et, kuru baklagiller, kakao, yumurta ve tahıllar gibi gıda maddelerinde bulunur.

 

Bakır elementin getirdikleri

1- Bakır, demirin bağırsaklardan resorbe edilip taşınmasına ve hemoglobine ulaştırılmasına yardımcı olmaktadır.

2- Hemoglobin sentezi, normal kemik oluşumu, sinir sistemindeki miyelin kılıfının oluşumu, damarların sağlam olması için de gereklidir.

3- Aminoasitlerle güçlenmektedir.

4- Nor-adrenalin hormonunu artırarak Kondisyon ve yağ erimesini hızlandırır.

5- Kansızlığı engelleyen sorunlara geçici bir siper oluşturmaktadır.

Bakır eksikliğinin en önemli belirtileri

1- Kansızlık

2- Mikroplara karşı dirençsizlik

3- Baş dönmesi

4- İştahsızlık

5- Kalflar da krampların oluşması

Sporcunun Bakır alımı

Sporcu’nun normal bir gıda alımıyla bakır ihtiyacını hesaplamadan çözmektedir. Bu açıdan bakır alımı konusunda düşünceye ve telaşa girmeye gerek yoktur. Bazı Gıda takviyecilerin 50mg veya 100mg gibi dozlarda tabletleri önermesi, tamamen anlamsız ve ticari amaçlı tuzaklardır. İnsan biyolojisinin böyle bir miktarda bakır ihtiyacına kesinlikle ihtiyacı yoktur.

Kaynaklar:

Sporcuların Optimal Beslenmesi (Dieter K. Baron- Çeviri:Prof.Dr.Sinan Ömeroğlu)

Nutrition For Swimmers

Fundamentals Of Nutrition For Fitness Conference 2011 İstanbul

Hazırlayan : Hilmican Varol

Kaynak: www.yuzmeplus.com

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir