Yüzmede Kara Isınmasının Önemi

By on 30 Ekim 2012

Emirhan OTMAN ‘ın yüzme sporunda kara antrenmanı ve ısınmanın önemi hakkında kaleme aldığı makaleyi zevkle okuyacağınızı umuyoruz.

Isınma; antrenman veya yarışma öncesinde, sporcunun o antrenman veya yarışmanın optimum performansını gerçekleştirebilmek için fiziksel ve zihinsel etkinliklerin tümüne denir.

Genel tanımın dışında fizyolojik olarak ısınmanın ne anlama geldiği çok daha önemlidir. Herhangi bir sporsal faaliyete başlamadan önce dolaşım ve solunum sisteminin yüklenmelere hazır hale getirilmelidir. Buna bağlı olarak vücudun tüm doku ve organlarına kan akışı hızlanır ve bunun sonucunda da vücut ve kas ısısı artmış olur

Birçok atlet düzenli olarak antrenmana ısınma hareketleri ile başlamalıdır. Isınmanın sonucunda sporcunun bedeninde bazı değişiklikler meydana gelir;

 

Kas ısısında artış
Vücut ısısında artış
Kan damarlarında genişleme
Kan ısısında artış
Hormonal değişimler
Tüm bu değişimler dikkate alındığında antrenmanın önemli bir parçası olduğu daha iyi anlaşılır.

Isınmanın vücuda birçok faydası vardır. Bunlar;

Sakatlanma riskini azaltır.
Enerji kaynaklarının kullanımını hazır hale getirir.
Esnekliği arttırır.
Kasların daha etkin kullanımını sağlar.
Aerobik ve anaerobik kapasitede etkinliği arttırır.
Kas – sinir sistemini etkiler.
Psikolojik yönden hazırlayıcıdır.
Genel olarak bu özellikleriyle performansı etkiler.

Antrenmana veya yarışa başlamadan önce kara ısınmasının dinamik ısınma olarak yapılması performansa daha olumlu etkiler. Isınma sırasında sakatlanmamaya da özen göstermek gerekir. Çünkü kasları hareketli olarak ısındırıp esneten ve kalp dolaşım sistemini hızlandıran bir ısınma yöntemidir. Bir hareketle birçok kas gurubunu bu yöntemle ısıtabilirsiniz. Dinamik ısınma, birçok spor branşında hareket ve sürelerde değişim gösterebilir. Yüzmede en ideal 12 – 15 dakika yeterlidir. Bu ısınma yönteminin hiçbir yaş sınırlaması yoktur. Bu ısınmayı hem yaş gurubu hem de elit sporcular uygulayabilirler. Benim gözlemlerimle yaş gurupları sporcularının bu yöntemi severek ve eğlenerek yapması yönünde.

Ülkemizde en fazla eksikliğini gördüğüm konuların başında sportif ısınma geliyor. Bazı elit yüzücüler, yaş gurupları sporcuları hatta spora yeni başlayan çocukların spor okullarında ısınma yapmadan sportif aktiviteye başladığını gözlemlemekteyim. Bu durum sporcunun sakatlanma riskini ve kalp dolaşım sistemini aniden zorlayarak sorun yaşamasına sebep olabilir. Bu sebepten dolayı sporcularımıza daha en başından yani spor okullarında ısınmanın önemini anlatıp oyunlarla birlikte ısınma yapmayı sevdirmeliyiz.

EMİRHAN OTMAN

4 Comments

  1. Can Abay

    28 Nisan 2014 at 13:32

    Merhaba,
    Gerçekten bilmediğim bir çok konuyu öğrendim sitedeki yazılardan. Emeği geçenlere çok teşekkür ederim. Sizlere sormak istediğim bir konu var. 5,5 yaşındaki oğlumu yaklaşık 1 yıldır düzenli olarak kursa götürmekteyim.
    Bu süre zarfında bizim eğitim zamanımızdan sonraki grupların ısınma hareketi yaptığını gözlemledim.
    Bu ne kadar grereklidir? yapılmaması eksiklik midir? yoksa çoçuklarımızın bekleme süresinde üşemesi vs gibi durumları engellemek için mi yapılmaktadır?
    Yardımlarınız için tesekkür ederim
    Can

  2. admin

    28 Nisan 2014 at 23:18

    Merhaba Can Bey, ilginize teşekkür ederiz.
    Isınma; antrenman veya müsabaka öncesinde vücudu ve/veya branşa özgü lokal kas gruplarının ısısını artırmak için yapılır. Malumunuz ısınan kas veya dokunun elastikiyeti artar. Uzama ve kısalma durumlarında refleks gelişir. Aksi halde soğuk bir kas dokusu, egzersiz sırasında aşırı dirence karşılık veremeyecek ve hasar görecektir. Hiç kimse bu sakatlanma durumunu istemez. Isınmayı ihmal edersek, sakatlanırız ve tekrar sahalara dönmemiz uzun zaman alır.
    Spor nankördür. Bir hafta bırakın, iki hafta geri gidersiniz!
    Egzersiz öncesi ısınma ne kadar önemli ise egzersiz sonrası stretching (esnetme) de o kadar gereklidir. Esnetme sayesinde kas arasında biriken laktik asidi yani yorgunluk maddesini dışarı atarız. Böylece yorgun kas daha çabuk toparlanır.
    Gelelim sorunuzun cevabına; Küçük yaş gruplarında yüzme dersi öncesi yapılan ısınmanın hiç bir zararı olmadığı gibi bilhakis yararı vardır. Ancak yapılmadığında özellikle temel eğitim döneminde bir zararı yoktur. Sporcuya ısınma ve esnetme alışkanlığı kazandırmak adına yapılmasını tavsiye ediyorum. Bu iş bir ritüel gibidir. Sadece egzersiz öncesi değil, her yaş grubunda insanın sabah kalktığında bile yapması gereken bir alışkanlık olmalıdır. Unutmayın; “insan organizması hareket için yaratılmıştır”. Antrenman sırasında topluca yapılmıyorsa bile sporcu bireysel olarak kendisi ısınma çalışması yapabilir.
    Sevgiyle…

  3. yılmaz

    29 Aralık 2014 at 11:25

    Merhabalar, kızım 10 yaşında ve 4 senedir yüzüyor.Yaşıtlarına göre oldukça uzun boylu hafta sonu İzmir’de Anadolu Yıldızları yarışmalarına katıldı. tüm Takım hocaları fiziğini ve Tekniğini çok beğendi ama
    güç antrenmanı eksiği olduğunu söylediler.nasıl bir proğram önerebilirsiniz. tavsiyelerinizi bekliyorum.
    Yılmaz Akgül

  4. admin

    29 Aralık 2014 at 12:16

    Merhaba Yılmaz Bey,
    Şayet durum söylediğiniz gibi ise çocuğunuzun antrenörlerini tebrik etmek gerek. Çok doğru bir yol izlemişler. Çünkü bu yaş grubunda önemli olan tekniktir. Kuvvet daha sonradan da geliştirilir.
    Kulüp antrenörlerinizin, çocuğunuzun geleceği ile ilgili süreci iyi planladığını düşünüyorum. Öncelikle onlarla iletişimde kalmayı tercih etmelisiniz.

    (Bu vesile ile yazıyı okuma fırsatı olan diğer ziyaretçiler için şu notu düşmek isterim. Performans yüzme konusunda eğitim desteği alabileceğiniz bir arkadaşımın telefonunu aşağıda belirtiyorum. Muharrem Kalyoncu 0532 710 46 52)

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir