Yüzerken Yatarak Dinlenme Tekniği

By on 27 Ekim 2016

Merhaba, çok sık sorulan iki soruya yanıt bulmaya çalışacağız.

1-Durmaksızın yüzebiliyorum ancak yorulduğumda su üzerinde durup dinlenmek istediğimde maalesef başarılı olamıyorum. Su üzerinde durmak için çok fazla enerji harcadığım için ya çok yoruluyorum ya da batıyorum. Su üzerinde yatarak dinlenmeye çalışıyorken bir türlü yatay pozisyonda kalamıyorum. Ayaklarım batmaya başlıyor.
2-Bazı insanlar hiç hareket etmeden suda yatabiliyorken, bazı insanlar neden bunu başaramıyor?

Bu iki sorunun cevabı birbiriyle ilişkili olduğu için konuyu tek cevapta açıklamaya çalışalım..

Bazı insanların su üzerinde yatıp tamamen hareketsiz kalarak dinlenebildiğini görürüz. Özellikle acemi yüzücüler, bu hareketi arzu ettikleri rahatlıkta yapamadıklarından şikayetçiler. Ancak işin aslı acemilik değildir. Çünkü çok iyi yüzme bildiği halde bu hareketi yapamayan insanlar da görürüz.

Sebep ‘ağırlık merkezimiz’ ile ilgilidir. İnsanda ağırlık merkezi kalça kemiğinin neredeyse ortasındadır. Pelvis içinde lomber omuru hizasına yani kuyruk sokumunun kalça kemiği ile birleştiği noktaya denk geliyor.

Ağırlık merkezi açısından kadın ve erkekler arasında ortalama %1’lik bir fark bulunmuştur. Bayanlarda kuvvet ve ağırlık oranı düşüktür. Nedeni, küçük kas gruplarındaki yağ dokusu oranının fazlalığıdır. Bu durum yüzme sporunda kadınlara avantaj sağlar. Su üzerinde yatmakta olan insan simetrik bir duruş sergilemektedir ve cinsiyet, kilo, vücuttaki yağlanma, kas gelişimi vb. etmenlerden ötürü vücut dengesi zaman içinde bozulabilmektedir. Bazı insanların suda yatay kalabilmesi mümkün iken bazılarının yatay kalamamasının sebebi budur.

Peki ne yapılmalı?

 

Suda uzanmış insan tahteravalli gibi simetrik bir pozisyondadır demiştik. Ağırlık merkezimizin tam olarak bizi dengede tutmadığı durumlarda bazı ufak oynamalarla ayarlama yapmak mümkündür. Bunu basit bir deney ile açıklamaya çalışalım: Örneğin suda sırt üstü yatay pozisyonda olduğunuzu kabul edin. Adeta başınızı yastığa koyup uzanmış ve gökyüzünü seyrediyor gibi düşünün. Diyelim ki bu duruş sayesinde tamamen yatay ve dengedesiniz. Bu aşamada yüzünüzü kaldırıp ayak parmak uçlarınıza bakmaya kalktığınızda ağırlık dengeniz ayaklara doğru kayacak ve ayaklar suya batmaya başlayacaktır. Bunun tam tersini yaparak yani ayak parmaklarınıza doğru değil de çenenizi kaldırarak alnınızın üzerinden geriye doğru bakmaya kalktığınızda da dengeniz tekrar sağlanacaktır.

Yıllar içinde gördüğüm bir gerçek var ki; yüzme öğrenirken bazen kursiyerler detayları atlayabiliyor. Bu sebeple özellikle su üzerinde durma konusunda aksaklıklar yaşanabiliyor. Gerek yüzüstü gerek sırtüstü suda durma çalışmasında başımızın öne veya geriye olan hareketinde santimlerin bile çok etkisi vardır. Örmeğin nefes almak için başınızı yana değil de karşıya doğru kaldırdığınızda ayak bölgesinde batmaya sebebiyet verirsiniz. Bu da sürtünme katsayısını arttırır. Sürtünme kuvvetine karşı gelmeye çalıştıkça enerjiniz doğal olarak daha çabuk tükenir.

Aklınıza söyle bir soru takılabilir: Peki hiç mi başımızı istediğimiz gibi hareket ettiremeyeceğiz. Yüzme keyif verici bir aktivitedir ve elbette dilediğimiz gibi hareket etme özgürlüğüne sahibiz. Biraz önce bahsettiğim fiziki gerçekleri bilip, kabul edersek hareketlerimizi de ona göre kontrol edebiliriz. Yani el ve ayak hareketlerimizi ufak ufak kullanarak bozulan dengemizi düzeltmemiz çok kolaydır. Fiziki gerçekleri ihmal edenler, denge sağlamak için çok fazla enerji harcamak zorunda kalıyorlar ve su içinde böyle birini hemen farkedersiniz. Ancak fiziki gerçekleri benimsemiş biri çok daha az enerji harcayarak, suyu dövmeden, nazik hareketlerde de aynı sonuca ulaşabilir. Unutmayın, suya nasıl davranırsanız o da size aynı şekilde karşılık verir.

Serkan Özkeskin Youtube Kanalı >>

İyi Seyirler

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir